Edward Sillén och Lucie Jones (i guldklänning), Storbritanniens Eurovisionbidrag 2017 (placering: plats 15) Foto: Jessica Gow/TT/AP

Eurovision-stormakten Sverige ska hjälpa hopplöst Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Det kan låta konstigt i svenska öron, men många länder i Europa bryr sig betydligt mindre om sina nationella Eurovision-uttagningar än Sverige. I dag, onsdag, hålls den brittiska uttagningen You decide och för att skapa mer intresse för tävlingen kliver Mello-supermakten Sverige i form av Måns Zelmerlöw och Edward af Sillén.

Sveriges Melodifestival är den nationella Eurovisionuttagning som är mest framgångsrik, enligt Eurovision själva. Detta har väckt britternas intresse som nu rekryterat programledaren Måns Zelmerlöw och manusförfattaren Edward af Sillén för att väcka intresset för You decide – den brittiska uttagningen.

– De senaste åren har de försökt komma med i matchen efter många dåliga placeringar i Eurovision, säger Edward af Sillén till Kulturnyheterna.

Melodifestivalen 2018

Ryktet säger att de inte bryr sig

En gång i tiden gick det ofta bra för Storbritannien i Eurovision. Fördelen att sjunga på ett språk som många kunde kan ha spelat in, men 1999 ändrades språkreglerna och alla länder fick framföra sina bidrag på valfritt språk. Sedan år 2000 har britterna blivit ett Eurovisiontävlingarnas U-land och har inte vunnit en enda gång. Däremot har landet placerat sig på plats 20 eller lägre åtta gånger. Ryktet säger att de helt enkelt inte bryr sig.

– Det är en rimlig fördom, men som alla fördomar är den kraftigt överdriven, de har en hel del tittare ändå och Eurovision song contest är enormt populärt. Däremot så tar de det inte på så stort allvar, de ser det mer som en sorts kitschgrej, säger Edward af Sillén.

”Det viktigaste som finns”

Nu hoppas manusskribenten kunna ändra britternas inställning till You decide och ta underhållningen på allvar.

– Man måste engagera tittarna och få dem att tycka att det här valet är viktigt, även om det är lättsam underhållning. Alla vi som älskar underhållning vet ju att lättsam underhållning är det viktigaste som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2018

Mer i ämnet