Foto: TT

Såhär förbereder sig andra länder för Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Bland de nationella uttagningarna till Eurovision song contest är Sverige kung, både i omfattning och intresse, men även andra länder har sin variant av Melodifesitvalen, såhär ser de ut:

Det finns tre sätt att utse en Eurovisiondeltagare: Medelst tv-tävling, internt av en kommitté som utsetts av tv-bolaget, eller en sort blandversion av dessa två.

You decide, Storbritannien.

Storbritanniens senaste ESC-vinnare: Katrina and the waves, 1997. Foto: AP/TT
Melodifestivalen 2018

Sex tävlingsbidrag ställer sig på scen den 7 februari och som titeln antyder bestämmer tittarna, men även en jury. Sänds i år i BBC 2, tidigare har den sänts i den mindre kanalen BBC 4.

Die Entscheidungsshow , Schweiz

Schweiz senaste ESC-vinnare: Kanadensiska Celine Dion vann för Schweiz räkning 1988. Foto: AP/TT

Schweiz är en av de länder som redan utsett sitt bidrag, Zibbz. Sex bidrag presenteras och vinnaren utses till hälften av publiken och till hälften av en jury. Flera länder har detta upplägg.

Ryssland

Rysslands senaste ESC-vinnare: Dima Bilan, 2008. Foto: TT

Likt bland andra Australien, Österrike och Belgien väljer Ryssland någon internt. Förra året valde landet Julia Samojlova, som stoppades från att åka till grannlandet Ukraina och tävla. Anledningen var att hon uppträtt på den av Ryssland annekterade Krimhalvön. Ryssland deltog inte 2017 och därför väljs Samojlova igen, men med en ny låt.

Tävlingen för ny musik UMK, Finland

Finlands senaste ESC-vinnare: Lordi, 2006. Foto: TT/AP

Finland har ändrat sitt koncept och kör en specialare. Artisten Saara Aalto har valts via en inbjudan, men den 3 mars väljer publik och jury vilken låt hon ska framföra – tre alternativ finns.

Selecţia Naţională, Rumänien:

Rumänien utökar sin deltävling: 60 deltagare, fem semi-finaler och sex olika städer. En jury väljer ut totalt 15 finaldeltagare och vinnare röstas fram av folket. Landet har aldrig vunnit Eurovision.

Eurovision och språket

Språkreglerna i Eurovision har sett lite olika ut, men den mest markanta förändringen kom 1999 när vem som helst fick sjunga på vilket språk som helst, vilket jämnat ut spelfältet lite för länder med små språk.

Sedan dess har bara två låtar sjungna helt och hållet på ett annat språk än engelska vunnit: Moltiva (Serbien 2007) och Amar pelos dois (Portugal 2017).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2018

Mer i ämnet