I klippet: Hör Ruslanas vädjan till omvärlden från Ukraina. Foto: TT, SVT

Eurovisionvinnaren strider i Ukraina: ”Vi kommer vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Ruslana Lyzhychko vann Eurovision song contest 2004 – nu deltar hon i kriget mot Ryssland. Med sin artiststatus vill hon sprida information om invasionen och vädja om stöd från omvärlden.

– Vi behöver Europas hjälp, i alla dess former, säger Ruslana Lyzhychko till Kulturnyheterna.

Med bidraget Wild dances vann Ruslana Lyzhychko, mest känd under sitt förnamn, Eurovsion song contest 2004 åt Ukraina. Sedan dess har hon varvat musiken med politiskt engagemang. Under åren 2006 och 2007 var hon ledamot i Ukrainas parlament för partiet Vårt Ukraina och har arbetat mot internationell människohandel tillsammans med FN.

Nu deltar hon i kriget i Ukraina och vill nyttja sin status som artist för att sprida information om Rysslands invasion men också nå ut till omvärlden för hjälp.

– Jag vädjar bara om mänsklighet, ni politiker måste fatta ett beslut snabbt för att hjälpa oss och rädda många liv, säger hon.

Ruslana vill bland annat att världens olika makthavare snabbt fattar ett beslut om att stänga luftrummet över Ukraina. Även att prioritera hjälpen till de ukrainska kärnkraftverk som attackeras eller tagits över av ryska styrkor.

Försatt Ukraina i unik situation

Rysslands invasion har tvingat många människor på flykt. Ruslana, som är en av dem, har lämnat sitt hem och tagit sig till den västra delen av landet. Och trots att en stor del av befolkningen är i rörelse menar hon att kriget har enat Ukraina på ett exempellöst sätt.

– Dialogen går nu så här: ”Mitt hem är ditt hem”, ”Vad du än behöver så hjälper jag dig”, det finns inte längre ”Din smärta” utan nu delar vi alla på den.

Enligt artisten har landets invånare blivit som en familj.

– Det är verkligen en unik situation för alla ukrainare, säger Ruslana.

”Vi kommer vinna”

Den ukrainska eurovisionvinnaren beskriver kriget som en kamp mellan ljus och mörker, där mörkret är Ryssland, och att hjälp från utlandet är av stor vikt. Men hon konstaterar också att det i slutändan är befolkningens mod och gemenskap som kommer leda till framgång för det invaderade Ukraina.

– Vi kommer vinna med vårt hjärta och gemensamma mod, säger Ruslana Lyzhychko.

Även medlemmarna i Kalush Orchestra, som är Ukrainas Eurovision-bidrag i år, har gett sig in i kriget som närmar sig sin tredje vecka.

Se mer om detta i programmet Kulturnyheterna special: Kriget om kulturen, i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.