En scen i filmen ”Nymphomaniac”. Foto: Christian GeisnäsVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skarsgård & Gainsbourg om von Triers skandalfilm

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk terror, analsex, sadomasochism och pedofili är några av ämnena i ”Nymphomaniac”. Kristoffer Viita träffade filmstjärnorna som vågat sig regisseras av den danska regissören.

– Ringer Lars och säger att jag ska jobba så kommer jag, oavsett vad han har på gång. Jag läste inte ens manuset för detta innan jag tackade ja, säger Stellan Skarsgård om rollen som Seligman i ”Nymphomaniac”.

”Min nästa film blir en porrfilm” sa den danska filmregissören Lars von Trier på den numera ökända presskonferensen i Cannes 2011. En mening som mest tolkades som ett skämt då, men som visade sig vara näst intill ett löfte.

Bannlyst från Cannes

2011 kom hamnade dock von Triers kommande filmprojekt i skymundan för de nazistuttalanden som bannlyste honom från världens mest prestigefulla filmfestival.

På juldagen 2013, drygt två år senare, har ”Nymphomaniac” premiär i Danmark, en film som tycks vara Lars von Triers grövsta provokation hittills. En sexfilm på fyra timmar där vi följer den självutnämnda nymfomanen Joes sexliv från födsel till 50-årsåldern.

”Extremt projekt”

Vad lockade dig till denna film?

– Lars och möjligheten att jobba med honom igen. Sedan var projektet så extremt på alla sätt. Det var så mycket dialog, jag har aldrig pratat så mycket i en film. Och självklart förstod jag att de explicita sexscenerna skulle komma att bli något utöver det vanliga. Jag insåg att det skulle bli ganska intensivt, säger Charlotte Gainsbourg som spelar ”Joe”.

Filmen tacklar ämnen som psykisk terror, analsex, sadomasochism och pedofili. Men också: religion, träd, flugfiske och, faktiskt, feminism.

Var du någonsin rädd?

– Självklart var jag orolig och nervös innan vi drog igång men när vi väl började filma slutade jag analysera allt. Det blev verkligt och mindre stressande än vad jag föreställt mig, säger Charlotte Gainsbourg.

Stellan Skarsgård gör sin femte film tillsammans med den danska regissören och denna gång kom han springande.

– Jag har så jävla roligt när jag arbetar med Lars, jag kan ta vilken skitroll som helst i utkanten av hans filmer bara för att få vara med och leka.

Nymoralism sprider sig

Ett av filmens teman är relationen mellan sex och kärlek och vad som är missbruk och vad som är bejaka sin sexualitet.

– En ny form av nymoralism som har börjat sprida sig, en ny puritanism där det sexuella har blivit suspekt igen. Det kan ha att göra med det ökande amerikanska inflytande i vår kultur som ju är väldigt religiöst färgat, säger Stellan Skarsgård och fortsätter: 

– Framförallt måste man se till att det inte finns något dömande eller att man kräver att alla ska ha samma sexualitet. Om dom som har en sexualakt njuter och trivs så spelar det ingen roll vilket hål dom stoppar pitten i, säger Skarsgård.

Du är däremot den enda i filmen som inte har sex, hur känns det?

– Jag har haft så mycket sex i mitt liv så det är inga problem, säger Stellan Skarsgård och skrattar.

Filmen har premiär i Sverige den 31 januari.

Missa inte tv-inslaget och de längre, webbexklusiva skådespelarintervjuerna ovanför texten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars von Trier

Mer i ämnet