Dennis Martinsson, doktor i straffrätt i SVT:s sädning.Till höger: Bild ur förundersökningsprotokollet gällande misshandelsåtalet mot artisten ASAP Rocky. Foto: SVT/Polisen/Handout/TT

Expert: Därför får glasflaskan så stor betydelse

Publicerad

På tisdagen inleddes rättegången mot den amerikanske rapparen ASAP Rocky och två personer i hans turnésällskap. SVT Nyheter har ställt tre frågor till Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om dagens förhandlingar.

Det har varit stort fokus på glasflaskan – varför då?

– Glasflaskan är viktig för att åklagaren har sagt i stämningsansökan att misshandeln delvis har skett genom ett tillhygge, glasflaskan. Sen så visade den forensiska undersökningen att det inte fanns något DNA-spår som kunde kopplas till de inblandade. Det man har kvar då är videoklippen. Försvaret menar att det inte har använts någon glasflaska och har då lutat sig tillbaka på videoklippen – därför har det blivit så uppmärksammat.

Försvaret hävdar nödvärn – vad kan man säga om det?

– Det är inte särskilt förvånade att den invändningen skulle komma. Sen har försvaret menat att även om det inte var nödvärn, så har de tilltalade uppfattat det som det. Försvarsadvokaten, Slobodan Jovicic, menar att ASAP Rocky och hans sällskap kände sig förföljda av målsäganden.

Vad händer framöver?

– På torsdag kommer försvararna att kunna ställa frågor till målsäganden och sen så kommer det ske förhör med de tilltalande, ASAP Rocky och hans turnésällskap. Sen kommer man även att ha förhör med olika vittnen. På fredag – rättegångens tredje och sista dag, är det slutplädering där åklagarsidan och försvarssidan sammanfattar vad de kommit fram till.

ASAP Rocky – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet