Under tisdagen inleddes rättegången mot ASAP Rocky och två medåtalade. Foto: Thomas Fehrm/SVT

Första rättegångsdagen handlade om flaskan

Uppdaterad
Publicerad

Var det motiverat självförsvar eller en oprovocerad attack? Under den första rättegångsdagen i misshandelsmålet mot ASAP Rocky och två medåtalade handlade allt om att reda ut om våldet som användes var motiverat – och om flaskor var involverade.

Söndagen den 30 juni träffar artisten ASAP Rocky och hans sällskap två unga män utanför en restaurang i centrala Stockholm. En av de unga männen, den målsägande i dagens mål, närmar sig sällskapet. Ordväxling uppstår, världsstjärnans livvakt och mannen hamnar i handgemäng, mannens hörlurar går sönder. Sällskapet avlägsnar sig, de två unga männen följer efter och några minuter senare ligger målsägande på marken. Så långt var båda sidorna överens när misshandelsmålet mot ASAP Rocky och hans sällskap inleddes i Stockholms tingsrätt idag. Men vad som ledde till att målsägande den dagen fick flera sår på armar och huvudet råder det olika uppfattningar om.

Oklart om och hur flaska använts

Framförallt handlar det om huruvida en eller flera glasflaskor användes när målsägande kastades till marken och blev påhoppad av sällskapet. Enligt ett läkaruttalande hade mannen skärsår som var förenliga med att bli skuren med glas.

ASAP Rocky

– Jag trodde att jag skulle dö, sade målsäganden i förhöret.

Försvaret menar att de lika gärna kan ha uppstått när han hamnade på en vass trottoarkant, eller möjligen att de uppstod när ASAP Rocky trampade i glas och sedan trampade på målsägandes arm. Målsägande säger att han blev slagen på höger sida av bakhuvudet med flaskor. I tingsrätten kunde han inte med säkerhet säga vilka det var som slog och några större skador på huvudet tycks sjukhuset inte heller ha noterat.

”Blev rädda”

Enligt honom var kastet, trampandet och slagen han utsattes för omotiverade. Allt han ville, säger han, var att först fråga efter sin vän och sedan få tillbaka sina hörlurar. Försvaret säger att målsägande och hans kamrat följde efter ASAP Rockys sällskap och att de åtalade blev rädda för sin säkerhet, efter att ha sett sin livvakt blöda. De uppfattade situationen som att målsägande och hans vän var beväpnade och aggressiva.

På plats i rättssalen fanns 70 journalister från 40 olika mediebolag – och de åtalades anhöriga. I en grupp på tretton personer satt två uppenbart bekymrade föräldrar, ASAP Rockys mamma och en av de andra åtalade männens far. De tittade på sina söner, drog tunga suckar och samtalade förtroligt med varandra.

På vägen ut från salen gav ASAP Rocky sin mamma ett stort leende och en vinkning. Han väntas bli förhörd senare i veckan.

Read about the first day of trial in English here

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet