Foto: Ur förundersökningen & Thomas Fehrm/SVT

Experten: Inte vanligt att man avbryter åklagaren så

Uppdaterad
Publicerad

Förmiddagen, den första dagen, i rättegången mot ASAP Rocky och två av hans medarbetare gick åklagaren i detalj igenom det bevismaterial som finns i förundersökningen. Det handlar om videor och sms. ASAP Rocky själv förnekade brott och bestred ansvar.
– Från åklagarens perspektiv finns det omfattande bevisning, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt.

Det var trångt utanför rättssalen tidigare imorse. Svensk och internationell press, tillsammans med anhöriga och vanliga medborgare hade samlats för att vara med i den uppmärksammade rättegången mot den amerikanske rapparen ASAP Rocky och två av hans män.

Redan i början av rättegången, under åklagarens sakframställan, avbröt försvarsadvokaten åklagaren på grund av hur denne formulerade sig kring den redan uppmärksammade glasflaskan. Något som fick rättsexperten Dennis Martinsson att höja på ögonbrynen:  

– Försvarsadvokaten ställde redan då tre frågor till åklagaren som han tyckte var otydlig. Det hade kanske varit bättre om han hade sparat det till längre fram. Är man lite juridiknörd, så var det lite roligt att han gjorde det. Det är inte vanligt att man avbryter sådär i sakframställan, säger Martinsson i SVT Nyheters direktsändning.

Som en rättegång brukar vara

I övrigt anser dock Martinsson att rättegången gick lugnt till och att den har följt den process som det brukar vara.

Vad har du att säga om den bevisning som lagts fram hittills?

– Om man tittar på det här utifrån åklagarens perspektiv, så är det ett gediget material och omfattande bevisning – förundersökningen är väldigt omfattande.

Flera filmer ingår i åklagarens bevisning

Under förmiddagen har åklagaren visat upp och i detalj gått igenom olika filmer. Han har bland annat sagt att videorna som lagts ut på ASAP Rockys instagram har blivit redigerade, samt att en sekvens är bortklippt där livvakten tar tag i målsäganden och lyfter honom i halsen och kastar bort honom. Den biten fanns inte med i de första uppmärksammade videorna på nätet. Åklagaren visade också en oredigerad version av denna film.

Har du fått intrycket att nån del av bevisningen skulle kunna bli avgörande i fallet?

– Det är nog för tidigt att säga. Än så länge har vi bara hört ena sidan, åklagarasidan. Så småningom kommer vi få höra vad försvaret säger, säger Martinsson.

Advokaten: Han förnekar brott

ASAP Rockys advokat, Slobodan Jovicic, har under förmiddagen lagt fram att ASAP Rocky fortsatt menar att han är oskyldig.

– Han förnekar brott och bestrider ansvar.

– Han gör gällande att hans agerande täcks av nödvärn alternativt putativt nödvärn, säger Jovicic i rätten.

Nedan kan du se SVT:s reporter Johan Pisoni sammanfatta rättegångens inledning:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet