• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Martin Persson, försvarsadvokat (t.v.) och ASAP Rocky. På tisdag inleds rättegången i Stockholm. Foto: Pressbild/TT

Ny bevisning ska fria ASAP Rocky och hans vänner

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot rapartisten ASAP Rocky som tillsammans med två vänner misstänks för misshandel. Nu berättar en av trions advokater att de har ett ess i rockärmen inför rättegångsstarten.

– Vi kommer kunna visa att ingen flaska har använts för att slå eller skada någon med, säger advokaten Martin Persson.

Martin Persson kallades in som ny advokat för en av de misstänkta under förra veckan, dock inte för ASAP Rocky. Nu berättar han att försvaret kommer att kunna presentera helt ny och avgörande bevisning under dagens rättegångsstart.

”Ingen flaska har använts”

– Det som vi kommer kunna visa, och det är inte ofta man som försvarare säger att man kommer kunna visa eller bevisa någonting, utan vi behöver bara motbevisa. Men det vi kommer visa är att ingen flaska har använts. Punkt. Det är alldeles klart, säger han.

Hur kommenterar ni offrets dokumenterade skärskador?

– Jag kan inte kommentera någonting om bevisningen överhuvudtaget. Allting kommer framgå under rättegången.

Persson menar också att de tre åtalade har agerat i självförsvar.

– Det hela inleddes med ett ofredande som sedan trappades upp. De har handlat i nödvärn.

Våldet ”inom lagens ramar”

Han säger att försvaret kommer kunna bevisa att det våld som använts är ”proportionerligt och inom lagens ramar”. Dock påpekar han att hans klient inte är inblandad i den del av misshandeln som filmats där en person kastas i marken.

Samtidigt som Persson hävdar att man kommer att kunna bevisa att ingen flaska använts och att åtminstone hans klient agerat i nödvärn vill han inte kommentera vilken typ av bevisning det handlar om.

– Det är nytt material som åklagaren inte presenterat, säger han.

Foto: Polisen/Handout/TT & Stina Stjernkvist/TT

”Han är förkrossad”

Han berättar att hans klient mår dåligt och har svårt att förstå det svenska rättssystemet, särskilt den långa häktingstiden.

– Han är förkrossad. Det är tufft att som utländsk medborgare sitta häktad utan kontakt med omvärlden.

Martin Persson bedömer försvarets bevisgrunder inför rättegångsstarten som goda.

– Nu hoppas min klient att rättvisa ska skipas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.