ASAP Rocky på festival i USA 2013. Foto: Charles Sykes/TT

Professorn: ”Positivt för Trump att agera för ASAP Rocky”

Uppdaterad
Publicerad
Att USA:s president Donald Trump försöker lösa fallet med ASAP Rocky genom att kontakta Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) är ett sätt att lyfta fram den amerikanska raspolitiken i ljuset, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.
– Här är ett sammanhang där han agerar för en afroamerikan. Det kan naturligtvis vara positivt för honom, säger Dag Blanck.

Artisten ASAP Rocky sitter häktad i Sverige och åtalades i torsdags för misshandel. Inför det kontaktade USA:s president Donald Trump Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). Allt för att försöka lösa problemet och få ASAP Rocky fri, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

Trump vill förhandla

Efter torsdagens åtal twittrade Trump att han är mycket besviken på att Löfven ”inte kunnat agera”. Han skriver även att ”Sverige borde fokusera på sina riktiga brottsproblem”.

– Han är van vid att man kan förhandla. Det är så han fungerar, men det är inte riktigt så som det går att agera i det här fallet. Löfven och Trump kan inte bestämma allt själva, säger Dag Blanck.

Löfven har inte velat kommentera Trumps utspel mer än att han säger att Sverige är tydliga med att alla är lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess.

Diskussionen om ras

Blanck säger att många artister och politiker har uttalat sig på sociala medier om fallet med ASAP Rocky. Många är kritiska och anser att den amerikanska artisten behandlas rasistiskt i Sverige.

– Det har ju naturligtvis att göra med det större sammanhanget, diskussionen om ras i USA, som alltid är väldigt närvarande, säger Dag Blanck.

Demokraten André Carson sa till nöjessajten TMZ att det Trump twittrat om Sverige och ASAP Rocky är ett spel för att få fler röster i det amerikanska presidentvalet 2020.

– Det är klart att det här bör ses i det ljuset också, och här är då ett sammanhang där han agerar för en afroamerikan. Det kan naturligtvis vara positivt för honom, säger Dag Blanck.

Viktig relation

Dag Blanck tror inte att relationen mellan Sverige och USA kommer att försämras. Åtminstone inte långsiktigt.

– Den är i grunden mycket god. Däremot kan man säga att Sverige är väldigt angelägna om att förklara sin ståndpunkt och lägga fram varför man anser att ASAP Rocky inte har behandlats illa, just eftersom det är en så viktig relation, säger Dag Blanck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet