Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppmärksamheten kring rättegången mot ASAP Rocky, som står åtalad för misshandel efter ett bråk i Stockholm den 30 juni, har blivit enorm under de senaste veckorna. Foto: Polisen/Handout/TT och Charles Sykes/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så blev rapparen en ofrivillig politisk symbol

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleddes rättegången mot världsstjärnan ASAP Rocky. Misshandelsåtalet har blivit en världsnyhet och en infekterad politisk fråga efter att USA:s president krävt att rapparen friges. Men ASAP Rocky har i sin karriär gjort en poäng av att inte vilja ses som en politisk symbol.

USA:s president Donald Trump kräver att han ska friges, amerikanska kongressledamöter anklagar Sverige för rasism inom rättsväsendet, och i sociala medier kokar ilskan mot vad rapparens fans ser som orättfärdiga anklagelser.

Uppmärksamheten kring rättegången mot ASAP Rocky, som står åtalad för misshandel efter ett bråk i Stockholm den 30 juni, har blivit enorm under de senaste veckorna. Världsstjärnan har suttit häktad i Sverige sedan den 2 juli, och under tisdagen inleddes rättegången som kommer att avslutas fredag den 2 augusti.

Starka politiska reaktioner

USA:s förra ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, har kallat hanteringen av rapparen för orättvis, och menar att rasistiska motiv ligger bakom åtalet. Flera amerikanska kongressledamöter har också reagerat starkt mot häktningen, vilket lett till att Sveriges ambassadör Karin Olofsdotter kallats tillbaka från sin semester för att svara på frågor.

Enligt rättsexperter som SVT talat med handlar mycket av reaktionerna om en oförståelse för hur det svenska rättssystemet fungerar:

– Det internationella ramaskriet beror framförallt på många missförstånd om det svenska rättssystemet, bland annat om att Sverige saknar ett borgenssystem som i USA, sa Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, till SVT i samband med åtalet.

Mest uppmärksammat är Donald Trumps fördömande av Sveriges agerande, där han uttryckt stor besvikelse och krävt att ASAP Rocky ska försättas i frihet. Agerandet är politiskt opportunt för presidenten, menar flera politiska bedömare som SVT pratat med.

– Anklagelser om rasism eller fördomsfullt agerande hänger alltid över Trump, berättade författaren och journalisten Britt-Marie Mattsson för SVT förra veckan

– Oftast skadar det honom inte alls politiskt, men nu närmar sig ett val – och då är det viktigt för Trump att visa de svarta väljarna att han kan vara deras president också. 

Uttalat anti-politisk

I en intervju med Örnsköldsviks Allehanda berättar Stefan Löfven att han talat med Donald Trump om fallet.

– Jag var väldigt tydlig med att det svenska rättsväsendet inte är förhandlingsbart, det är ett oberoende rättsväsende och det spelar ingen roll vem som ringer eller twittrar.

Även utrikesminister Margot Wallström har uttryckt sitt förtroende för det svenska rättssystemet.

Att ASAP Rocky blir en politiskt laddad symbol är en oväntad utveckling, rapparen har i flera intervjuer genom åren tydligt uttryckt att han inte ser sig som en politisk artist och att han inte vill bli förknippad med politiska rörelser som till exempel Black lives matter. I en uppmärksammad intervju med Time Out New York 2016 sammanfattade han sin inställning, som kom i spåren av upploppen i Ferguson, USA, efter att en ung svart man skjutits till döds av polisen:

– Jag känner inte för att vara politisk. Vem fan tror ni att jag är, Al Sharpton? Jag är ASAP Rocky, inte någon politisk aktivist, sa ASAP Rocky i intervjun.

– Jag vill inte snacka om jävla Ferguson och sån skit för jag bor inte där. Jag lever i fucking Soho, Beverly Hills, jag relaterar inte till det där. Jag är i studion, på modevisningar, i tjejers byxor – och gör inte ett skit utanför det. Det är mitt liv. 

Uttalandet ledde till hård kritik från amerikanska människorättsaktivister, och i sociala medier har åsikterna varit delade kring huruvida ASAP Rocky verkligen är en symbol för institutionaliserad rasism, som vissa kritiker hävdat.

”Sverige har svikit de afro-amerikanska medborgarna i USA”, skrev Donald Trump på Twitter i samband med åtalet mot rapparen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet