Margot Wallström om ASAP Rocky-kritiken: ”Har fullt förtroende för rättsväsendet”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare ambassadör Mark Brzezinski och kongressledamoten Adriano Espaillat riktar kritik mot Sveriges hantering av den häktade rapparen ASAP Rocky. Nu svarar utrikesminister Margot Wallström att regeringen inte kontrollerar juridiska processer i Sverige, och att hon har fullt förtroende för det svenska rättsväsendets hantering av ärendet.

Det var i en intervju med Dagens Nyheter under torsdagen som USA:s förra ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, riktade kritik mot den svenska regeringen för att ASAP Rocky sitter häktad misstänkt för misshandel.

– Hanteringen av fallet skadar Sveriges rykte, sa Mark Brzezinski till tidningen.

ASAP Rocky

Den före detta ambassadören säger att han är bestört över hanteringen av rapstjärnan, misstänker rasistiska motiv och att han har kontaktat Sveriges ambassadör i USA, kungahuset och Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i frågan. 

Påverkar Sverigebilden

Samtidigt kommer liknande kritik från den amerikanska kongressledamoten Adriano Espaillat, som även han har kontaktat svenska myndigheter å ASAP Rockys vägnar.

Adriano Espaillat är en av den amerikanska kongressens 535 medlemmar och tillhör USA:s högsta lagstiftande församling. I en intervju Complex berättar han om sin syn på fallet:

– Det kommer se illa ut för Sverige om han inte släpps inom en rimlig tidsram, säger Adriano Espaillat, som menar att ASAP Rocky inte ”förtjänar att sitta fängslad”.

Wallström: Kommer besvara kritiken

Nu kommenterar Margot Wallström kritiken för SVT, och understryker att regeringen inte bestämmer vem som ska dömas för brott i Sverige.

– I Sverige så är det rättsväsendet som hanterar sådana här ärenden, så jag har fullt förtroende för dem, säger utrikesministern.

Hur förvånad är du efter att Brzezinski ger en sådan här kommentar, han vet ju hur det svenska rättssystemet fungerar?

– Han kommer att få ett svar förstås, i övrigt har jag inga kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet