Dennis Martinsson och Ametist Azordegan gästar Morgonstudion i SVT för att diskutera läget för rapparen ASAP Rocky. Foto: SVT

Brottsexperten om ASAP Rocky: Det lutar åt ett åtal

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljon protesterande fans kräver att ASAP Rocky släpps från svenskt häkte, medan flera rapstjärnor nu bojkottar Sverige. Många av kritikerna menar att ASAP Rocky behandlas orättvist, men hur ligger det till egentligen? Hör Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om den uppmärksammade rättsprocessen.

– Det här har hanterats som det ska till punkt och pricka. Det har bedömts att det finns en flyktfara, och de juridiska kontrollinstanserna har fungerat. Häktningstiden är helt normal för den här typen av brott, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, till SVT.

Det har gått två veckor sedan den amerikanska rapstjärnan ASAP Rocky greps och häktades, misstänkt för misshandel. I Morgonstudion på fredagen medverkade Dennis Martinsson och musikjournalisten Ametist Azordegan för att diskutera det juridiska läget och de starka reaktionerna.

ASAP Rocky

Mycket av den senaste veckans diskussioner har handlar om huruvida ASAP Rocky agerade i självförsvar, men enligt Dennis Martinsson krävs det mer än att någon förföljer en på gatan för att man ska tillåtas använda omfattande våld. Att fallet slutar i åtal är sannolikt, om inte nya uppgifter framkommer.

– Åklagaren har fram tills den 19 juli på sig att väcka åtal, och det kan bli en förlängd häktningstid om åklagaren behöver mer tid på sig. Som det ser ut nu så lutar det lite mer åt att det faktiskt blir ett åtal, om inte åklagaren landar i att det rör sig om nödvärn, säger Dennis Martinsson.

Se samtalet om ASAP Rocky-fallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet