Till vänster: ASAP Rocky. Till höger: hans försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja. Foto: TT

ASAP Rocky om tillvaron i häktet: ”Behandlas på ett korrekt sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Den häktade världsartisten ASAP Rocky tillbakavisar uppgifter om inhuman behandling på Kronobergshäktet, som rapporterats av nöjessajten TMZ. Det skriver hans advokat i ett mejl till Kulturnyheterna.

I tisdags publicerade den amerikanska sajten TMZ en artikel om ASAP Rockys tillvaro i det svenska häktet. I artikeln stod det bland annat att maten var oätlig, vattnet smutsigt och att en cellgranne till ASAP Rocky kastade avföring runt omkring sig, som sedan inte städades upp. Kronobergshäktets chef dementerade uppgifterna, men artikeln har fått stor spridning och det har skapats en namninsamling för att frige rapparen, som i skrivande stund har närmare en halv miljon underskrifter.

Rakim Mayers, som ASAP Rocky egentligen heter, tillbakavisar nu via sin advokat Henrik Olsson Lilja TMZ:s uppgifter.

ASAP Rocky

Korrekt behandling men doft av urin

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver advokaten:

”Han har aldrig pratat med TMZ eller någon utomstående angående förhållandena när han var anhållen, dvs när han befann sig i arresten. Han behandlades då, och behandlas nu, på ett korrekt sätt. Han har dock upplevt förhållandena i arresten som mycket enkla och har upplevt att det luktar urin i cellen i arresten. Dock inte i häktet. Förhållandena i arrestcellen kan i det avseendet kritiseras.”

Han fortsätter:

”Han har saknat aptit i början när han var anhållen men försöker äta efter bästa förmåga. Han skulle få ta emot ett besök av amerikansk personal i ett tidigt skede när han var anhållen, men förstod att personal från ambassaden inte fick komma in. Vid ett senare tillfälle, någon dag senare, har han dock fått besök. Om detta är en kränkning av Wien-konventionen kan han inte bedöma. Övriga uppgifter i TMZ-artikeln känner han inte till.”

ASAP Rocky sitter häktad sedan fredagen den 5 juli, på sannolika skäl misstänkt för misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet