En cell i Kronobergshäktet. Till höger rapparen ASAP Rocky. Foto: Kriminalvården/TT

Amerikansk media larmar om ASAP Rockys häktning: ”Smutsigt vatten, avföring och oätlig mat”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska sajt som var först med att publicera den uppmärksammade filmen på slagsmålet beskriver nu livet för världsartisten i det svenska häktet. Källor som sägs stå nära ASAP Rocky kallar hans villkor inhumana och säger till TMZ att rapparen bara ätit ett äpple om dagen.

Vattnet är smutsigt, han sover på en yogamatta utan filt, och cellgrannen ägnar sig åt att vilt kasta avföring omkring sig. Anonyma källor som nöjessajten TMZ har talat med beskriver den amerikanske rapparen ASAP Rockys villkor i det svenska häktet som ”chockerande inhumana”. Anläggningen sägs dessutom härjas av sjukdomar och maten kallas usel och oätbar. Den amerikanska rapparen har enligt uppgifter till tidningen bara ätit ett äpple om dagen.

”Ätit äpplen”

ASAP Rockys advokat Henrik Olsson Lilja har inte läst artikeln men han säger till SVT att det är själva häktningen som är inhuman. Och han tror att anledningen till att rapparen bara ätit äpplen är att han inte varit hungrig.

– Det är ett vanligt häkte, det är klart att det finns mat, säger han.

I TMZ:s artikel skriver man dessutom att häktet har brutit mot Wienkonventionen, som ger utländska medborgare rätt att träffa sitt konsulat. Det är dock inget som advokaten Henrik Olsson Lilja håller med om.

– Han har inga restriktioner, han får träffa vem han vill, problemet är att det tar viss tid, säger han.

Kriminalvården dementerar uppgifterna

Kronobergshäktet vill inte gå in på just ASAP Rockys omständigheter, men skriver i ett mail till Kulturnyheterna att de dementerar uppgifterna i artikeln.

– Från svensk Kriminalvård får vi inte kommentera enskilda klienter, men vi kan dementera den bild av Kronobergshäktet som beskrivs i artikeln från TMZ. För att exemplifiera så dricker både personal och intagna samma kommunala kranvatten, säger Fredrik Wallin, chef för Kronobergshäktet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.