Foto: TT

ASAP Rocky häktas – kan sitta frihetsberövad till augusti

Uppdaterad
Publicerad

Artisten ASAP Rocky hade spelat på festivalen Smash i Stockholm när han under tisdagskvällen anhölls misstänkt för grov misshandel efter en händelse i söndags kväll. Under fredagseftermiddagen kom beskedet att han nu häktas på sannolika skäl misstänkt för misshandel.

– Vi ska överklaga omedelbart till hovrätten, säger artistens advokat Henrik Olsson Lilja.

Artisten är på turné, men två festivalkonserter – i Norge och Polen som skulle ägt rum i onsdags och torsdags, har fått ställas in då ASAP Rocky tvingats vara kvar i Stockholm. Beslutet om häktning innebär att han med största sannolikhet kommer att missa samtliga inplanerade spelningar i juli, sammanlagt tio stycken, i: Irland, England, Ryssland, Tyskland, Belgien, Ukraina, Italien och Spanien.

”Rakim Mayers är på sannolika skäl misstänkt för misshandel den 30 juni 2019 i Stockholm. Den risk för att han påverkar utredningen är inte så påtaglig att den i sig motiverar häktning. Däremot finns det risk för att han på fri fot avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff”, skriver tingsrätten i beslutet.

ASAP Rocky

”Överklagar omedelbart”

ASAP Rockys advokat Henrik Olsson Lilja säger till Kulturnyheterna att artisten häktas för misshandel och inte grov misshandel. Han hålls frihetsberövad på grund av flyktrisken.

– Vi ska överklaga omedelbart till hovrätten. De utvecklade inte resonemanget, det är helt sensationellt, säger Henrik Olsson Lilja.

– Det här kan innebära att han blir frihetsberövad fram till rättegången, det kan bli i augusti, fortsätter han.

Enligt Henrik Olsson Lilja kan en ny förhandling inte äga rum förrän tidigast om ett par veckor. Enligt åklagaren rör det sig om minst två veckor.

– Det finns en provokation och ett efterföljande av den här artisten från offret. Men jag anser i nuläget att det finns sannolika skäl för grov misshandel för att det är flera personer som ger sig på en person som ligger ner. Och att det finns misstanke om att tillhygge använts. Han har sårskador som fick sys och åkte med ambulans efter händelsen, säger åklagaren under en presskonferens.

I den överklagan som advokat Henrik Olsson Lilja under fredagen skickade in till Svea hovrätt menar de att frihetsberövandet kan kosta ASAP Rocky 16 miljoner kronor och äventyra hans karriär. Hovrätten avslog sedermera överklagandet under fredagseftermiddagen, meddelar advokaten i ett mejl till Kulturnyheterna.

Har lagt upp klipp på Instagram

ASAP Rocky anhölls tillsammans med tre andra personer efter sin Stockholmsspelning på festivalen Smash i tisdags, då misstänkta för grov misshandel. En person har sedan dess släppts och är inte längre misstänkt för brott.

Under fredagseftermiddagen kom besked att även de två andra männen häktas på sannolika skäl misstänkt för misshandel. Det på grund av flyktfara.

Filmer av händelsen på söndagen har publicerats, både av artisten själv på hans Instagramkonto och av vittnen.

ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, är från New York och fick sitt stora genombrott 2011. Det när han släppte sin mixtape Live. Love. ASAP. Skivan gick rakt in på förstaplatsen på Billbords 200-lista.

ASAP Rockys planerade spelningar

5/7 Longitude festival, Dublin, Irland

7/7 Wireless festival, London, England

10/7 Turnéstopp, Moskva, Ryssland

12/7 Splash! Festival, Gräfenhainichen, Tyskland

13/7 Atlas weekend, Kiev, Ukraina

14/7 Dour festival, Dour, Belgien

17/7 Turnéstopp, Milano, Italien

19/7 Sónar festival, Barcelona, Spanien

20/7 Melt! Festival, Gräfenhainichen, Tyskland

21/7 Tomorrowland festival, Boom, Belgien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet