ASAP Rocky Foto: Skärmdump Change.org

Över en halv miljon har skrivit under upprop för att ”frige ASAP Rocky”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska hiphopartisten ASAP Rocky sitter alltjämt häktad i Stockholm, misstänkt för misshandel. De senaste dygnen har över 500 000 personer skrivit under ett upprop för att han ska försättas på fri fot.

Uppropet, som startats på sajten change.org, har vid 08-tiden torsdagsmorgonen över 500 000 underskrifter. Insamlingen av underskrifter startades under tisdagen. Uppropet riktar sig mot ”svenska myndigheter” och det står att artisten och hans entourage agerat i självförsvar. I går fick en artikel från amerikanska TMZ stor spridning där det påstås att ASAP Rocky hålls frihetsberövad under ”inhumana förhållanden” – något som tillbakavisas av kriminalvården.

Det står även att häktet har brutit mot Wienkonventionen, som ger utländska medborgare rätt att träffa sitt konsulat. Något som artistens advokat Henrik Olsson Lilja tidigare sagt till Kulturnyheterna inte stämmer.

– Han har inga restriktioner, han får träffa vem han vill, problemet är att det tar viss tid.

ASAP Rocky anhölls tisdagen 2 juli för en händelse som ägde rum två dagar tidigare. Till en början var han misstänkt för grov misshandel, men när han häktades av Stockholms tingsrätt fredagen den 5 juli sänktes misstankegraden till misshandel. Enligt åklagaren Fredrik Karlsson fick personen som misshandlades åka ambulans med sårskador.

Kulturnyheterna har sökt kammaråklagare Fredrik Karlsson.

Rappare, producent, skådespelare, modell.

30 år.

Heter egentligen Rakim Mayers.

Släppte sin första mixtape 2011 och hyllades för debuten Live love ASAP 2013. Skivan gick rakt in på förstaplatsen på Billboards 200-lista.

2015 kom uppföljaren At long last ASAP.

Ingår i rapkollektivet ASAP Mob.

Har vunnit Bet awards och MTV awards-priser samt nominerats till flera Grammys.

Har över 10 miljoner följare på Instagram.

Text: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet