Artisten Asap Rocky häktades i Stockholm förra veckan efter ett bråk. Foto: Christine Olsson/TT

Högsta domstolen avslår ASAP Rockys överklagan

Uppdaterad
Publicerad

I fredags häktades ASAP Rocky på sannolika skäl misstänkt för misshandel. Sedan dess har hans advokat Henrik Olsson Lilja överklagat häktningen, först till hovrätten och därefter till Högsta domstolen. Nu står det klart att även Högsta domstolen avslår rapparens överklagan.

ASAP Rocky sitter kvar i Kronobergshäktet. Högsta domstolen bekräftar för SVT att man avslår advokat Henrik Olsson Liljas överklagan, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

Olsson Lilja ville att HD skulle pröva frågan om flyktfara, då han anser att tingsrätten inte uppgivit några konkreta skäl till varför det skulle föreligga någon sådan. Men nu skriver HD i sitt beslut att de inte har hittat något skäl att meddela prövningstillstånd.

Artistens advokat kritisk

Henrik Olsson Lilja tycker att folk blir häktade för lätt i Sverige.

– HD har bekräftat den svenska hållningen: att det alltid finns en flyktfara för utländska medborgare, även om de inte är misstänkta för ett allvarligt brott. De svenska häktningsreglerna känns ålderdomliga och det finns ett ointresse för politikerna att ändra detta, säger Olsson Lilja till Kulturnyheterna.

Han har varit i kontakt med ASAP Rocky under dagen och berättar att rapparen reagerar starkt på beskedet.

– Han är upprörd över detta och kan inte förstå det svenska systemet. Framför allt i ljuset av att han var ute på stan. De har blivit förföljda och angripna. Det vi prövar är om frågan om det här är ett självförsvar.

Misstänkt för misshandel

Advokat Magnus Strömberg är målsägandebiträde i fallet, och ser beskedet från Högsta domstolen som väntat. Han delar däremot inte ASAP Rockys advokats bild av vad som skett.

– Jag vill inte ge mig in i en debatt om hur lagstiftningen ser ut i Sverige. Jag tänker nog att det här är en lagstiftning där det är lika för alla, och att domstolarna har gjort en riktig bedömning, säger Magnus Strömberg till Kulturnyheterna.

Då det gäller yppandeförbud kring utredningen kan han inte gå in på några detaljer om hur den stora uppmärksamheten runt fallet påverkat hans klienter.

– Jag kan bara konstatera att det här har blivit en stor sak på nätet, där det förekommer att personer spekulerar i skuldfrågan på ett yvigt sätt.

ASAP Rocky anhölls i tisdags förra veckan efter en spelning på festivalen Smash i Stockholm. I fredags häktades han misstänkt för en misshandel som ska ha ägt rum i Stockholm ett par dagar innan artistens konsert. Både ASAP Rocky själv och vittnen har filmat händelsen, som fått stor spridning i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ASAP Rocky

Mer i ämnet