Tecknad bild från dagens rättegång. ASAP Rockys försvarsadvokat Slobodan Jovicic. Foto: Thomas Fehrm/SVTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Nu inleds rättegången mot ASAP Rocky

Publicerad

Under tisdagen hålls rättegången mot världskände rapparen ASAP Rocky, som tillsammans med två andra män står åtalad för att ha misshandlat en man i centrala Stockholm i slutet av juni. SVT rapporterar direkt inifrån säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt.

SVT rapporterade · Rättegång mot ASAP Rocky

Rättegången är avslutad. Domen kommer den 14 augusti klockan 14.00. ASAP Rocky och de medåtalade är släppta i väntan på dom och fria att lämna landet om de vill.
09.07
Hej! Rättegången mot ASAP Rocky sätter igång klockan 09.30. SVT är på plats och kommer att direktrapportera här under dagen. Välkomna!
09.29
Rättegången ska alldeles strax komma igång. Det är ett stort intresse från medierna, svenska och internationella, och allmänheten.
 
09.30
I skadeståndsanspråket står bland annat att målsäganden "har utsattas för allvarlig misshandel och att gärningsmannen har visat stor hänsynslöshet och råhet". Vidare står det att "även om skadorna är svåra, har målsäganden klarat sig efter omständigheterna relativt bra". Han "har upplevt det som särskilt kränkande att inför så många vittnen få utstå denna misshandel".
09.33
Här kan ni läsa mer om vad rättegången handlar om:

ASAP Rocky: Detta har hänt

ASAP Rocky har suttit häktad sedan den 5 juli. Han anhölls efter en spelning i Stockholm den 2 juli. Den 25 juli beslutade åklagaren att åtal ska väckas mot artisten.
 
 
09.35
Varken de åtalade eller målsägande har ännu dykt upp i salen.
09.36
Det är lite svårigheter vid insläppet får vi nu höra. Därför är rättegången försenad. Alla journalister har ännu inte haft möjlighet att ta sig igenom säkerhetskontrollerna.
09.39
Rättegången skulle ha dragit igång vid 09.30. Den blir "några minuter" sen så att alla som är här för att bevaka den har möjlighet att gå igenom säkerheten och hitta en plats.
09.42
Journalister fortsätter att fylla på salen. Här finns även plats för tretton anhöriga till de involverade.
09.43
Vi kommer inte att sända bild från salen, men har en tecknare på plats så ni kommer få se hur det såg ut den vägen istället.

Rättegången mot ASAP Rocky och två andra män, som alla står åtalade för misshandel av en 19-årig man, pågår i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Över 70 journalister är på plats för att bevaka händelsen, och även anhöriga till de åtalade, såsom ASAP Rockys mamma Renee Black.

ASAP Rocky nekar till brott

Under tisdagen har åklagare lagt fram sin bevisning, bland annat genom att visa filmklipp på händelsen och foton på den målsägandes skador. Genom sin försvarsadvokat Slobodan Jovicic erkänner ASAP Rocky delar av händelseförloppet, men förnekar att brott har begåtts.

Det försvar som hittills lagts fram är sammanfattningsvis att livvakten och målsäganden hamnar i bråk. ASAP Rocky kommer till platsen lagom i tid för att se att livvakten attackeras. Han har inte krossat flaskan eftersom han då är i fysisk kontakt med målsägande. Glas hamnar på marken och kan ha hamnat under ASAP Rockys fot som han då trampar på målsägande med.

Målsäganden begär skadestånd på 139 700 kronor

Även målsägarbiträdet har lagt fram bevisning, och målsäganden har fått visa upp de skador han åsamkades i samband med händelsen för domaren.

Målsäganden, en 19-årig man, yrkar på totalt 139 700 kronor i skadestånd, då han enligt skadeståndsanspråket har ”utsatts för allvarlig misshandel och att gärningsmännen har visat stor hänsynslöshet och råhet” och att målsäganden ”har upplevt det som särskilt kränkande att inför så många vittnen få utstå denna misshandel”.

Gripandet av artisten har blivit en världsnyhet, med både ett enormt medieuppbåd och politisk inblandning. ASAP Rocky greps den 2 juli och har suttit frihetsberövad sedan dess. Rättegången väntas pågå under tre dagar och avslutas fredagen den 2 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer