Hör arkeologen Staffan Lundén utveckla varför han tror att skulpturen är stulen i videon.

Arkeolog anklagar auktionshus för att sälja stöldgods: ”Brutal verksamhet”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen är det klassisk auktion på Stockholms auktionsverk. Bland de många värdefulla föremålen och konstverken som ropas ut finns en antik romersk staty, som experter menar kommer från en olaglig plundring.

Staffan Lundén, arkeolog vid Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet upptäckte nyligen ett föremål som var till salu vid Stockholms auktionsverk. Föremålet, en romersk skulptur, liknade ett som tidigare identifierats hos en dömd italiensk antikvitetssmugglare.

Den kriminaltekniske arkeologen Christos Tsirogiannis, lektor vid Aarhus Institute of Advanced Studies, vid Aarhus universitet, kunde verifiera att föremålet fanns med på bilder från antikvitetssmugglaren.

”Destruktiv verksamhet”

På ryggen har skulpturen skador i parallella linjer som ser ut att komma från en grävskopa.  

– Det blir nästan övertydligt vad den här verksamheten handlar om, säger Staffan Lundén. Det är en väldigt destruktiv och brutal verksamhet, det är så här föremålen grävs upp. 

Staffan Lundén menar att plundring av arkeologiska föremål sker hela tiden. Det är få föremål av den här typen som har exporterats på laglig väg, menar han. 

– Den här marknaden är varken svart eller vit, den är grå eftersom man hela tiden kan blanda bort korten. Föremål som har skumma ursprung kan säljas genom att man kan låtsas att de kommer från gamla samlingar, säger Staffan Lundén. 

Auktionshuset: Nya uppgifter för oss

Markus Anderzon på Stockholms Auktionsverk arbetar med den kommande auktionen där den romerska statyn ingår. 

– Detta är nya uppgifter för oss, men är det så att något är stulet så ska det förstås polisanmälas, säger Markus Anderzon på Stockholms Auktionsverk och uppmanar polisen att höra av sig om de har uppgifter om verket.

Hör arkeologen Staffan Lundén utveckla varför han tror att föremålet är stulet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.