Den plundrade romerska skulpturen som skulle ha auktionerats ut under onsdagen.

Stockholms auktionsverk drar tillbaka romersk staty

Uppdaterad
Publicerad

En antik romersk staty som skulle ha auktionerats ut på Stockholms auktionsverk under onsdagen dras tillbaka. Detta efter att uppgifter framkommit om att statyn kommer från en olaglig plunding.

Staffan Lundén, arkeolog vid Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet upptäckte nyligen ett föremål som var till salu vid Stockholms auktionsverk. Föremålet, en romersk skulptur, liknade ett som tidigare identifierats hos en dömd italiensk antikvitetssmugglare.

Även den kriminaltekniske arkeologen Christos Tsirogiannis, lektor vid Aarhus Institute of Advanced Studies, vid Aarhus universitet, har verifierat att föremålet fanns med på bilder från antikvitetssmugglaren.

Auktionshuset: Statyn har utgått

”Statyn har utgått från dagens auktion efter de upplysningar som framkommit. Staffan Lundén uppmanas att kontakta polisen med de nya uppgifterna för vidare bedömning”, skriver Stockholms auktionsverk i ett mejl till Kulturnyheterna.

Föremålet har nu tagits i beslag och en förundersökning om misstänkt kulturarvsbrott och grovt häleri har startats, meddelar kriminalinspektör Anna Bergquist på Artskydds- och kulturarvsbrott på Nationella operativa avdelningen (NOA).

– Vi måste såklart titta på om de uppgifter som har kommit in, och som ligger till grund för anmälan, stämmer. Så det är en vidareutredning om det har skett brott och vem som i så fall är misstänkt, säger Anna Bergquist och tillägger att man även söker kontakt med personer i Italien som har kännedom om föremålet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer