Belarus-experten: ”Lukasjenkaregimen försöker skrämma bort massmedier”

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Belarus har under tisdagen blockerat landets ledande oberoende nyhetssajt Tut.by samt gripit flera journalister. Tut.by har länge varit pålitlig nyhetskälla för utländska journalister och blockeringen innebär ett hårt slag mot den fria journalistiken, menar Belarusexperten Martin Uggla.

Belarusisk säkerhetspolis slog till mot nyhetssajten Tut.by:s redaktioner under tisdagen, flera anställda fick sina hem genomsökta och webbsidan stängdes ned. Enligt officiella myndigheter utreds nu nyhetssajten för skattefusk av ett statligt organ för finansiella utredningar.

– Oberoende massmedier har svårt att verka i Belarus och just Tut.by är flaggskeppet bland dem. Sajten har därför ett högt anseende både inom landet och internationellt. Tut.by riktar sig till en bredare publik än mer agendadrivna nyhetsmedier och har inte heller varit rädda för att kritisera företrädare för oppositionen om det skett felsteg där, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen.

Rädd för fler protester

Sedan augusti har runt 35 000 frihetsberövats för att ha deltagit i demokratiprotesterna och dussintals har fängslats, enligt människorättsorganisationer. Belarus journalistförbund uppger att totalt 16 journalister sitter frihetsberövade i nuläget.  

– När Tut.by stängs ned blir vi i första hand av med en viktig informationskälla om vad som sker i landet. Det är väldigt allvarligt för vi ser generellt att omvärldens uppmärksamhet mot Belarus har sjunkit på senare tid och det är något som ligger i regimens intresse, säger Martin Uggla och fortsätter:

– Lukasjenkaregimen är rädd för att protestvågen ska återkomma och försöker skrämma bort massmedier eller tar till repressiva metoder mot de som fortsätter att rapportera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.