Eurovision song contests två semifinaler sänds den 18 och 20 maj och finalen den 22 maj. Foto: TT

Belarus stoppas från årets Eurovision-tävling

Uppdaterad
Publicerad

Belarus bidrag till Eurovision song contest stoppas av EBU. Om låten inte ändras kan den uteslutas helt ur tävlingen. Det rapporterar Kulturnytt.

Tidigare i veckan tillkännagav Belarus sitt bidrag. Det är bandet Galasy Zmesta som står bakom bidraget Ya Nauchu Tebya. Enligt Reuters har de tidigare släppt låtar som hånat protesterna mot presidenten Alexander Lukasjenko och företrädare för demokratirörelsen, något som också denna låt gör.

Evenemanget ska vara icke-politiskt

Enligt EBU:s regelverk ska Eurovision song contest vara ett icke-politiskt evenemang, men EBU skriver i ett uttalande att denna sång utmanar den regeln med sina politiska undertoner. Om låten inte ändras, eller om Belarus inte skickar in ett nytt bidrag, kan landet diskvalificeras från årets tävling.

Belarus har varit med och tävlat i Eurovision song contest varje år sedan 2004. Men de har bara tagit sig till final sex gånger hittills. I september förra året meddelade det statliga ägda tv-bolaget BTRC att fjolårets vinnare VAL inte skulle representera Belarus i årets tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.