Experten: GW har låga chanser mot Bingo Rimér – ”Är ett konstverk”

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson menar att Bingo Rimérs porträtt utgör varumärkesintrång. Stefan Widmark, advokat specialiserad på immaterialrätt, tror inte att rätten är på GW:s sida.

– Jag har svårt att se den juridiska grunden, säger Stefan Widmark, advokat specialiserad på immaterialrätt, till Kulturnyheterna.

Bingo Rimérs porträtt på Leif GW Persson skulle auktioneras ut och intäkterna skänkas till välgörenhet, närmare bestämt till Musikhjälpens insamling. Men Leif GW Persson menar att tavlan utgör varumärkesintrång och kräver att den förstörs.

Har registrerat sitt varumärke

Visserligen är det möjligt att varumärkesskydda både sitt namn och sin bild, och det har blivit allt vanligare i Sverige att göra så, berättar Stefan Widmark. Den folkkära kriminologiprofessorn hör också till de som registrerat sitt eget varumärke, dock gäller det namn och inte bild.

Men Stefan Widmark anser inte att Bingo Rimérs porträttering av Leif GW Persson utgör varumärkesintrång.

Hör mer av advokatens resonemang i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.