Bingo Rimér och Leif GW Persson. Foto: Jessica Gow/ Maja Suslin/ TT

Bingo Rimér avbildade Leif GW Persson – Nu kräver GW att tavlan förstörs

Uppdaterad
Publicerad

Bingo Rimér avbildade Leif GW Persson i ett verk vars intäkter skulle gå till Musikhjälpens årliga insamling. Men GW uppskattade inte tavlan, och kräver nu att den förstörs, rapporterar Aftonbladet. Kriminalprofessorn hävdar att verket utgör varumärkesintrång.

Bingo Rimér skriver på Instagram att han informerade Leif GW Persson om tavlan som var tänkt som en hyllning, via mejl.

”Jag ville ge Leif en tavla och trodde att han skulle bli väldigt glad och älska möjligheten som en tavla kunde göra för Musikhjälpen i dessa svåra tider. Men han blev allt annat än glad. Han blev helt oväntat väldigt arg och han ville absolut inte vara på någon tavla med mig som skapare.”

Verket föreställer Leif GW Persson på en tusenkronorssedel, ett grepp Bingo Rimér tidigare använt för att porträttera bland annat Avicii, Greta Thunberg och Zlatan Ibrahimović. Och liksom i dessa fall, skulle pengarna gå till välgörenhet, närmare bestämt till Musikhjälpens insamling för att ge fler människor i världen tillgång till vård.

Varumärkesintrång eller konstnärlig frihet?

Leif GW Persson kräver nu via sin advokat att tavlan, och alla eventuella kopior, ska förstöras med hänvisning till att de utgör varumärkesintrång, enligt Aftonbladet. Han vill också ha en redovisning över eventuell försäljning för att fatta beslut om ekonomisk kompensation.

Bingo Rimérs advokater menar att han har rätt att avbilda GW och kommer att bestrida kravet.

– Vi anser att det här kravet är grundlöst, säger Bingo Rimérs advokat Mark Safaryan till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.