David Lindahl, FOI; MAn ska fundera på om man överhuvudtaget ska ha appen i sin telefon Foto: SVT

Expertens varning om Tiktok: ”Aggressiv app”

Uppdaterad
Publicerad

Tiktok samlar in stora mängder information från sina användare, information som kan komma i händerna på utländska säkerhetstjänster. Det säger David Lindahl forskningsingenjör på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

Enligt Lindahl så samlar Tiktok i princip in all information från telefonen, även när appen är nedstängd. Det handlar om vad du skriver, vad du surfar, vad du filmar eller vem du ringer.

– Tiktok är väldigt aggressiv när det gäller att samla in information, säger han.

Tiktok har anklagats för att dela den information som de samlar in med kinesiska underrättelse- och säkerhetpolitiska tjänster. Och även om det är något som inte har bekräftats, ska man vara försiktig i sitt användande och även ta sig en funderare på om man överhuvudtaget ska ha den i telefonen, menar David Lindahl.

– Om man konstaterar att det är inte farligt för mig om ett företag får tillgång till all personlig information, även om det kommer en underrättelsetjänst till godo, då kan du fortsätta att använda den, annars ska du definitivt inte göra det, säger han.

Hör David Lindahl på FOI om Tiktok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.