President Donald Trump har hotat att stänga ner Tiktok-appen helt. Foto: TT

Trump svänger: Microsoft får köpa Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har inget emot att nätgiganten Microsoft köper den kinesiska videoappen Tiktok, men man har bara lite mer än en månad på sig, annars förbjuds Tiktok i USA, rapporterar Reuters.

Den amerikanske presidenten hotade så sent som förra veckan att förbjuda Tiktok av rädsla för att appen skulle kunna användas av Kina för att spionera på USA, men uppgav på måndagskvällen att han pratat med Microsofts vd Satya Nadella och att det kanske skulle vara bättre om Microsoft köpte hela Tiktok, inte bara dess amerikanska verksamhet.

Trump sa också att det egentligen inte spelade så stor roll vilket företag som köper, så länge det är ”ett stort företag, ett säkert företag, ett väldigt amerikanskt företag”.

Har fram till 15 september på sig

Nätgiganten Microsoft uppgav förra veckan att man ville köpa Tiktoks amerikanska verksamhet, vilket motsvara cirka 30 procent av bolaget. Trump var först emot en sådan affär, men har nu bytt åsikt. Enligt uppgift till Reuters har Trump gett Microsoft fram till den 15 september på sig att förhandla fram ett avtal med Tiktoks ägarbolag Bytedance. Om inte, förbjuds Tiktok.

Microsoft bekräftar att man pratat med Trump och att bolaget är ”beredd att fortsätta diskussionerna om att utforska ett köp av Tiktok i USA”. Enligt Reuters skulle ett köp även innefatta verksamheten i Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Tiktok är en av världens mest populära appar och används flitigt av uppskattningsvis en miljard människor, däribland många barn och unga i Sverige.

Både republikaner och demokrater lättade

USA är en av de större marknaderna, med ungefär 100 miljoner användare och många av Trumps partikamrater i det republikanska partiet har oroat sig för att många unga väljare skulle vända partiet ryggen i höstens presidentval om Trump gjorde verklighet av sitt hot.

Men även inom det demokratiska partiet drar man en lättnadens suck över att Trump nu gett klartecken till ett köp.

– Det handlar om integritet. Med Tiktok i Kina, lyder det under det kinesiska kommunistpartiets lagar som kan begära att de lämnar över data till den kinesiska regeringen”, sade den demokratiska senatsledaren Chuck Schumer på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.