Expressens nyhetsredaktion. Foto: Olle Sporrong

Expressen hängde ut SR-reporter – har arbetat mer för kvällstidningen än radion

Uppdaterad
Publicerad

Expressen rapporterade att en reporter på Sveriges radio hade en misstänkt knarkodling hemma. Nu kritiserar reportern publiceringen.

– Jag är helt friad på alla punkter och jag är ju dessutom inte SR-reporter utan frilans, säger journalisten till Kulturnyheterna.

Frilansjournalistens make står åtalad för narkotikabrott efter att ha odlat cannabis i parets hus, något han erkänt i polisförhör. Drogerna ska ha varit ett sätt för honom att lindra en svår och kronisk huvudvärk.

– Jag skulle förstå publiceringen om det var jag som var åtalad eller misstänkt för brott, nu är jag helt friad på alla punkter och trots det gör de en grej av det här. Det drabbar min man och han är ju ingen offentlig person, säger frilansjournalisten.

”Mer en Expressenprofil”

Frilansjournalisten har jobbat för flera stora medieaktörer, bland annat TV4, SVT, Sveriges radio och Expressen. Hon reagerar starkt på att Expressen i rubriken kallar henne för SR-reporter.

– Jag blev väldigt chockad att de drog så stort på det här med SR-reporter. Jag har aldrig sett mig som en sån, jag är frilans, säger hon.

Hon berättar att det längsta sammanhängde frilansuppdrag hon har haft var på Expressens grävgrupp och som utrikeskorrespondent för tidningen.

– Egentligen är jag mer en Expressenprofil än en Sveriges radio-profil, säger frilansjournalisten.

Varför tror du att de väljer att kalla dig SR-reporter?

– Jag förstår att deras vinkel var att de ville göra något på att ”ännu en SR -reporter har gjort bort sig ”, säger hon och syftar på Eko-reportern som inledde en relation med en man som klassats som ett hot mot rikets säkerhet.

Anmält till medieombudsmannen

Expressens ansvarige utgivare Klas Granström menar att artikeln har stort allmänintresse.

– Det handlar ju om en känd journalist som jobbar på stora mediebolag och som är profilerad i kriminalfrågor och som varit del i en rättsprocess själv och via hennes make som nu åtalas, säger han.

Frilansjournalisten menar att publiceringen har orsakat stor skada för hennes man och han har anmält Expressen till Medieombudsmannen.

– Han har uttryckt självmordstankar och mår fruktansvärt dåligt efter publiceringen, säger hon.

Klas Granström säger att han inte kan kommentera den publicitetsskada som maken upplever. Att de väljer att kalla henne SR-reporter förklarar han med att det är ett framträdande uppdrag hon har haft i modern tid och fortfarande har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer