Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både klimataktivisten Viktor Jonsson och Expressens ansvariga utgivare Klas Granström ska överklaga domen – hör varför i klippet. Foto: Olle Sporrong

Expressens chefredaktör döms för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms tingsrätt dömer Expressens chefredaktör Klas Granström till 40 dagsböter för förtal av en klimataktivist.

Till Kulturnyheter uppger både Klas Granström och klimataktivisten att de kommer överklaga domen.

Det handlar om en Expressenartikel från september 2022, om en klimataktion på E4 utanför Stockholm som orsakade kilometerlånga bilköer. En ambulans fastnade i kökaoset vilket ledde till stora rubriker.

Tio aktivister häktades misstänkta för sabotage efter händelsen. I Expressens artikel publicerades namn och bild på aktivisterna och uppgifter om var de bor och vad de jobbar med.

Tidningen skrev också om andra aktioner aktivisterna deltagit i och brott de misstänkts för eller dömts för i samband med dessa. En av aktivisterna stämde därefter Expressen för grovt förtal, med motiveringen att han blivit uthängd.

Inte grovt – men förtal

Tryckfrihetsrättegångar är ytterst ovanliga i Sverige. Eftersom Expressen är ett grundlagsskyddat medium med en ansvarig utgivare kopplades först en yttrandefrihetsjury in.

Juryn ansåg att Expressens chefredaktör gjort sig skyldig till grovt förtal på grund av en felaktig uppgift i artikelns faktaruta. Där stod att aktivisten stod åtalad för våldsamt motstånd, men åtalet hade lagts ner när artikeln publicerades i september 2022.

Tingsrätten menar dock att det bara handlar om förtal av normalgraden. I domen skriver man att Klas Granström inte visat att Expressen vidtagit några åtgärder för att ”kontrollera uppgiftens riktighet i samband med publiceringen.” Eftersom publiceringen väntades få stor spridning har han brustit i aktsamhet, och enligt rätten och därmed gjort sig skyldig till förtal.

Bägge överklagar

Klas Granström är förvånad över domen och säger att tidningen kommer att överklaga domen.

– Det handlar om en sakuppgift som hann bli inaktuell från det att artikeln skrevs fram till att den publicerades. Min bild är att det här inte ändrar helheten på något sätt, säger Klas Granström till SVT.

Även klimataktivisten Viktor Jonsson kommer att överklaga.

– Jag vann ingenting på det här, jag får inte betalt för mina kostnader, jag får inte betalt för allt jobb jag lagt ned – och ändå har han dömts för förtal av mig, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.