Foto: Pontus Lundahl/TT

Extra pengar till kultur i flera av landets regioner

Uppdaterad
Publicerad

Mer pengar till kulturen – och nio regioner får dessutom extra pengar till olika kultursatsningar. Totalt delas 1,24 miljarder ut till regional kulturverksamhet, skriver Kulturrådet i ett pressmeddelande.

Regionerna som berörs av extra anslag är Blekinge, Gävleborg, Jämtland/Härjedalen, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Sörmland, Västerbotten och Västra Götaland.

– Det har varit spännande att ta del av kulturplanerna och se hur dessa prioriteringar har tolkats, säger Kulturrådets styrelseordförande Ulrika Stuart Hamilton i pressmeddelandet. De nio regionerna har fått extra tilldelning med anledning av styrelsens prioriteringar.

Landets bibliotek får också en extra del av kakan. 22 miljoner extra delas ut med anledning av att regeringen har beslutat om en tillfällig satsning på bibliotek.

Som SVT tidigare rapporterat avsatte regeringen i 2017 års höstbudget pengar just för att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteken i hela landet, 250 miljoner kronor per år, inom vilka de 22 miljonerna ingår, under en treårsperiod med start under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.