Tobey Maguire som Nick Carraway och Leonardo DiCaprio som Jay Gatsby i filmatiseringen av F Scott Fitzgeralds ”The Great Gatsby”, från 2011. Foto: AP/TT

F Scott Fitzgerald-novell upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Den hittills okända novellen ”Temperature” skrevs för 76 år sedan, men publiceras först nu.

En tidigare okänd novell av den amerikanske författaren F Scott Fitzgerald har publicerats för första gången, uppger The Telegraph. ”Temperature” upptäcktes på det amerikanska universitetet Princeton, där Fitzgerald har varit elev, och skrevs 1939.

Självbiografisk handling

Enligt litteraturtidskriften The Strand, som nu publicerar berättelsen i sitt nya nummer, blev den 76 år gamla novellen ursprungligen refuserad av förlaget. På tidningen tror man att ”Temperature” är en självbiografisk skildring av Fitzgeralds sista tid i livet, då han flyttade till Hollywood och kämpade med alkoholism och hade svårt att bli publicerad.

Novellen är en komisk berättelse om Emmet Monsen, en alkoholiserad författare i Los Angeles, och börjar med orden: ”Vad gäller brasklappen ’detta är inte baserat på verkliga händelser’, så finns det ingen mening med att ens försöka sig på det gamla knepet”.

Ges ut i höst

– Vi förknippar ofta Fitzgerald med hans tragiska romaner, som ”Den store Gatsby” eller ”Natten är ljuv”. Men med ”Temperature” visar Fitzgerald att han var en lika skicklig novellförfattare, och att han hade en förmåga att skapa stor komik, säger Strands redaktör Andrew Gulli till tidningen.

”Temperature” kommer att finnas tillgänglig online i november. Novellen blev en av Fitzgeralds sista, han avled året därpå av en hjärtinfarkt, 44 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.