Författaren Karin Janson. Foto: SVT & TT

Karin Janson: ”Få känner igen sig i den hjälplösa storstadstjejen”

Uppdaterad
Publicerad

I litteraturgenren feelgood är huvudpersonerna ofta storstadstjejer, men författaren Karin Janson går mot strömmen. Ljudboksserien Byvalla är inläst på dalmål, och i hennes senaste bok, Sweet home Dalarna, räddar en dalkulla en stockholmskille i nöd.

Författaren Karin Janson är själv från landsbygden i Dalarna. Och precis som huvudpersonen Madde i den nya boken Sweet home Dalarna har hon varit med om att tvätta håret med diskmedel, för att sedan bege sig till stallet och sko en häst.

– Madde är en ung tjej som bor i en liten by i dalarna. Hon är väldigt mycket en lantis kan man säga. Hon är väldigt händig, jobbar som hovslagare och inte så intresserad av mode eller så, säger Karin Janson.

Maddes lilla by, som är fiktiv, får sommarbesök av stockholmaren Niklas. Madde och Niklas blir kära, men deras relation är långt ifrån fri från konflikter – de är ju så olika.

– Jag ville vända på det här klassiska att det är just en storstadstjej i högklackat som dyker upp i en håla på landet och träffar en man som kan hjälpa henne med elementen eller något sådant. Jag tänker att många kvinnor inte känner igen sig i det, utan känner sig kapabla.

Storstadsnorm

Karin Jansons ljudboksserie Byvalla, som är inläst på dalmål, har gjort succé och lett henne vidare i utforskandet av stad-landsbygd-relationen. Hon berättar att huvudpersonen Madde är den hon hade blivit om hon stannat hemma i byn istället för att flytta iväg och plugga. 

– Om man är ung på landet finns det en norm som säger att man ska flytta iväg och plugga eller jobba någon annanstans. Man ser på dem som inte flyttade som lite misslyckade nästan, och det är ett problem naturligtvis, säger Karin Janson.

Hon delar själv sin tid mellan landsbygden i Dalarna och storstadslivet i Stockholm – men känner sig mest som en lantis.

– När jag kommer till stan vill jag passa in och det blir viktigt för mig att snappa upp rätt koder. Men en vanlig fördom om storstadsbor på landet är ju att de beter sig tvärtom – de dyker upp och vill att landsbygden ska finnas där för dem som någon sorts semesteryta, säger Karin Janson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.