Foto: SVT

Spotify får kritik för mansdominerade spellistor

Publicerad

Bristande jämställdhet har länge varit ett problem i musikbranschen och nu har diskussionen blossat upp på nytt. I ett blogginlägg uppmärksammar författaren och influencern Sandra Beijer hur majoriteten av artisterna på flera av Spotifys spellistor är män.

Influencern och författaren Sandra Beijer har räknat andelen kvinnliga och manliga artister i 19 populära Spotifylistor med musik från 50-, 60- och 70-talen. Resultatet blev nedslående – majoriteten av de artister som fanns med i spellistorna var män.

Hon publicerade därefter ett kritiskt inlägg om den bristande könsfördelningen på sin blogg och menar att Spotify har ett ansvar att lyfta fram kvinnliga artister.

”Spotify är världens största musiktjänst. Genom att inte inkludera kvinnor i listor som ska sammanfatta en genre eller ett årtal är, utan att överdriva, att aktivt sudda ur dom ur historien. Ska man göra spellistor om ett årtionde krävs bland annat ett genustänk. Så är det bara”, skriver hon i blogginlägget.

– Jag har känt det här ett tag och irriterat mig på det. Så då listade jag helt enkelt de spellistor som Spotify rekommenderade för mig och resultatet var ju deppigt, säger Sandra Beijer till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Spellistorna med country och rock var absolut sämst. Där skulle jag säga att det var mellan fem till 10 procent som var tjejer.  

Spotify: Utgår från vad folk lyssnar på

Även när det gäller nyare musik märks det här mönstret. Expressen har granskat fem av Spotifys populäraste spellistor som sammanställts av Spotifys egna redaktörer. Andelen kvinnliga artister som finns representerade där varierar mellan 6 och 30 procent, visar tidningen.

Spotify vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att spellistorna bland annat anpassas efter vad användare tidigare lyssnat på.

Företaget skriver även att vissa genrer är mansdominerade, men att de jobbar med att säkerställa en bra mix. Men det argumentet håller Sandra Beijer inte med om:

– Det är ett otroligt gammalt argument, att vi ger folk vad folk vill ha. Vi har ju sett att det inte fungerar så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.