Strömningstjänsten Spotify. Foto: AP/TT

Spotify rasar mot Apples agerande

Uppdaterad
Publicerad

Musiktjänsten Spotify kritiserar Apple efter att it-jätten på tisdagen lanserade en ny abonnemangstjänst som Spotify menar är ”konkurrensvidrig”.

Under tisdagskvällen presenterade Apple ett nytt paket för en rad underhållningstjänster. Det kommer bland annat bestå av prenumerationer på Apple music, Apple tv+ och spelplattformen Arcade. Paketet kommer kosta nästan lika mycket som andra aktörer erbjuder de enstaka tjänsterna för.

Orättvisa metoder

Musiktjänsten Spotify menar att Apples abonnemangstjänst konkurrerar ut andra aktörer. Den nya abonnemangstjänsten är ett exempel på de orättvisa metoder Apple tagit till för att ta över en större del av marknaden, menar Spotify. De kräver att konkurrensmyndigheterna agerar skyndsamt för att slå ner på vad Spotify kallar Apples konkurrensvidriga handlande, skriver TT.

Apple svarar att användarna fortfarande kommer kunna upptäcka alternativ till de egna tjänsterna, enligt tekniksajten The Verge.

Spotify anmälde Apple

I fjol anmälde Spotify Apple till EU:s konkurrensmyndighet för att utnyttja sin marknadsställning. Då handlade kritiken om att Apple stängde ute konkurrenter från App store genom att ta ut en avgift från externa app-utvecklare. Spotify menade att detta tvingat dem att höja avgiften för sina användare, och att det gett Apple en orättvis position som både ”domare och spelare”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer