Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek Foto: Lars Pehrson, TT arkiv

Spotify anmäler Apple till EU

Uppdaterad
Publicerad

Musikströmningstjänsten Spotify anmäler Apple till EU:s konkerrensmyndighet, eftersom man anser att bolaget utnyttjar sin dominerande marknadsställning.

Av anmälan till EU:s konkurrensmyndighet framgår att Spotify anser att Apple genom sin egen app-tjänst berövar användarna valmöjligheter till fördel för sin egen strömningstjänst Apple Music.

– Efter att förgäves försökt lösa problemen direkt med Apple ser vi oss nu tvungna att begära att EC vidtar åtgärder för att säkerställa rättvis konkurrens, skriver Spotifys vd och medgrundare Daniel Ek på sin blogg.

Avgifter från app-utvecklare

Enligt anmälan är Spotify kritiskt mot en avgift som Apple tagit ut från externa app-utvecklare för att tillåta köp inuti appen, något som därmed tvingat Spotify att höja avgiften för sina användare. Därtill menar man att Apples regelverk innebär begränsningar för vissa externa app-tjänster, en problematik som inte finns hos Android, skriver Svenska Dagbladet.

Spotify har dock inte uppgett vilka ekonomiska skador de anser att Apple orsakat företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.