Friheten på barrikaderna av Eugène Delacroix (1830) Foto: TT

Facebook ber om ursäkt efter ha stoppat Delacroix-målning

Uppdaterad
Publicerad

1800-tals målningen Friheten på barrikaderna visar en kvinnas bara bröst. Det fick Facebook att reagera och stoppa ett reklamblad för en pjäs där målningen syntes. Nu har Facebook bett om ursäkt och kallar blockeringen av bilden ett misstag.

Det välkända verket från 1830 av konstnären Eugène Delacroix var en del av en reklam för en pjäs som skulle sättas upp i Paris. Men reglerna för nakenhet på sociala medier-jätten är hårda och de bara bröst som syns ansågs vara för mycket.

– En kvart efter att reklamen lanserats var den blockerad och Facebook sa åt oss att vi inte fick visa nakenhet, berättar föreställningens regissör Jocelyn Fiorina till nyhetsbyrån AFP om händelsen.

Facebook: ”Ibland gör vi misstag”

Fiorina publicerade då samma inlägg en gång till – men lät den gången brösten täckas av en text som sade ”Censurerad av Facebook”. Den bilden stoppades inte.

Kvinnan som står som huvudgestalt i målningen är ingen riktig kvinna utan Marianne – en allegori och symbol för den franska republiken.

Under söndagen bad Facebook om ursäkt för sin blockering. 

”För att skydda integriteten för våra tjänster verifierar vi varje vecka miljontals bilder och ibland gör vi misstag”, skriver Facebook i ett uttalande.

Att Facebook stoppar konstverk på grund av nakenhet har uppmärksammats återkommande de senaste åren. Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat blockerades i december en bild av den tusenåriga figurinen Venus av Willendorf. Det för att den ansågs pornografisk.

Uppmärksammat rättsfall

Förra veckan kom också utslaget i ett uppmärksammat rättsfall där en privatperson i Frankrike stämt Facebook för censur efter att de stängt hans konto när han publicerat en bild av Gustave Courbets nakenstudie Världens ursprung från 1866.

I avgörandet står skrivet att Facebook misslyckats med att fullfölja sina avtal med användaren, Frédéric Durand, skriver The arts newspaper. Det bland annat på grund av att de stängt kontot utan att specificera varför. Däremot godtogs inte Durands anspråk på 20.000 euro i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.