Avspärrningar runt bronsskulpturen. Foto: Sine Palm, DR

Den lille havfrue i Köpenhamn vandaliserad

Uppdaterad
Publicerad

Den lille havfrue i Köpenhamn har blivit vandaliserad. Under natten har någon målat den kända statyn röd. Budskapet tycks rikta sig mot valfångsten på Färöarna, en självstyrande del av det danska kungariket.

– Jag kan säga så mycket som att hon i alla fall inte är bronsfärgad längre. Det var faktiskt (den danska tidningen) Ekstra Bladet som ringde in och anmälde det. Så åker vi dit, och Den lille havfrue har mycket riktigt målats röd, säger Thomas Tarpgaard, vakthavande befäl på polisen i Köpenhamn.

På marken intill statyn har vandalen skrivit ”Danmark defend the whales of the Faroe Islands” (”Danmark, försvara Färöarnas valar”) med stora röda bokstäver. Det är sannolikt en hänvisning till den årliga jakten på öarna, då hundratals grindvalar vallas in i vikar och huggs ihjäl. Traditionen väcker vrede på årlig basis, enligt Ekstra Bladet.

LÄS MER: Facebook stoppar Den lille havfrue

Förundersökning inledd

Anmälan kom in halv sju på tisdagsmorgonen. Ingen har gripits för tilltaget, men polisen har inlett en undersökning.

– Och så ska hon självklart göras ren. Det är kommunen som står för det, den har redan blivit inkopplad, säger Tarpgaard.

Fått huvudet avsågat

Det är inte första gången Den lille havfrue blir föremål för skadegörelse. 1964 fick hon huvudet avsågat. 1984 gick högerarmen samma öde till mötes. 1998 var det huvudets tur igen, och 2003 sprängdes statyn.

LÄS MER: Den lille havfrue får konkurrens

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.