Foto: Göteborgs konsthall/Karin Andersson

Facebook raderade Göteborgs konsthalls konto

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs konsthalls Facebook-konto har permanent raderats av Facebook själva. Det efter att konsthallen visat ett konstverk där en kvinnlig bröstvårta syntes.

Sedan i slutet av januari har Göteborgs konsthall Facebook-konto återkommande stängts ned. Bakgrunden är att konsthallen inför konstnären Phoebe Boswells utställning Here la upp en bild på ett konstverk där en kvinnlig bröstvårta syntes. Något som anses strida mot Facebooks riktlinjer.

Konsthallen har sedermera plockat bort bilden – men ändå fortsatte kontot att stängas ned. Sedan 16 mars är det helt raderat och konsthallen vet inte varför, skriver de i ett pressmeddelande. 

– Vi har testat att ta bort olika utställningsbilder och länkar till vår hemsida, men ingenting har gett effekt. Det hela är en Kafka-liknande situation, säger Malin Sandberg, kommunikatör på Göteborgs Konsthall, i pressmeddelandet.

Går inte överklaga

När en sida raderas av Facebook själva går det inte att överklaga beslutet, enligt konsthallen. Och att sidan nu stängts ned ses som ett allvarligt problem av verksamheten. Inte minst påverkar det konsthallens besökare, menar konsthallens ledning:

– Jag ser mycket allvarligt på att vi som offentligt finansierad kulturinstitution kan tystas på vad som verkar vara ett helt godtyckligt sätt, säger Ann-Sofi Roxhage, chef för Göteborgs Konsthall i pressmeddelandet.

Zorn-fotografier stoppades 2015

Att bilder med bröstvårtor eller annan naken hud är ett känsligt ämne för Facebook är inget nytt. Tidigare har även 100 år gamla nakenfotografier tagna av Anders Zorn stoppats när Fotografiska museet i Stockholm öppnade en utställning om dessa 2015. Även Köpenhamns Den lille havfrue har hamnat i liknande situation.

Den som nu söker på Göteborgs konsthall på kommer till andra sidor som är automatiskt genererade av Facebook. Dessa är inofficiella, platssidor som konsthallen inte förfogar över. Där syns till exempel incheckningar på platsen och inlägg där konsthallen taggats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.