”Fåglarna bärare av så mycket kulturhistoria”

Publicerad

Tomas Bannerhed vann Augustpriset för romanen ”Korparna” häromåret. Hans nya bok är ingen roman, men har likväl fågelkoppling.

I ”I starens tid” filosoferar Tomas Bannerhed – med fåglarna som utgångspunkt – kring livet och universum. Fågelfotografen Brutus Östling har tagit bilderna. Boken rymmer både vardaglighet och högtflygande existentialism. 

Lustfyllt arbete med fåglar

– Jag hade med mycket fågelliv i Korparna, men inom romanens form måste de ha en berättarteknisk funktion. Det kändes lustfyllt att berätta personligt om mina möten med fåglarna i naturen på det här sättet. 

– Fåglarna är ju bärare av så mycket kulturhistoria, av symbolik och av längtan. Mänskliga känslor som vi kan projicera på eller förlägga till fåglarnas liv.

fina Fågelverb

Han är långt ifrån den första fågelförfattaren. Men vad är det som får fåglarna att fascinera? Tomas Bannerhed lyfter fram en språklig rikedom.

– Gamla fina verb som att fåglarna ruggar, svanarna tippar...Och att komma ut och möta fåglarna i det vilda gör att jag slipper mig själv och kan gå in i nuet på den platsen helt och hållet.

– Utfärderna i den fria naturen håller på att ersätta kyrkans roll för många människor. Att försöka hitta någonting där man får ingå i ett större sammanhang än bara det mänskliga jäktet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.