Dree Low tar emot priset framtidens artist under P3 Guld-galan i Partille arena i Göteborg 2020. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Råndömd rappare får Musikförläggarnas pris

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Musikförläggarna delar ikväll ut priser till årets och förra årets bästa insatser bland upphovsmän i musikbranschen. Vinnare av årets låt 2020 blev artisten Dree Low som nyligen dömdes till ett års fängelse för rån.

Under Musikförläggarnas gala under fredagskvällen prisades upphovsmakare i musikbranschen. På grund av pandemin delades både 2021 och 2020 års priser ut. Årets låt 2021 blev Save your tears med The Weeknd och priset gick till bland andra låtskrivaren Max Martin.

2020 års vinnare i samma kategori var artisten Dree Lows låt Pippi.

Den första november i år dömdes artisten Salah ”Dree Low” Abdulle, till ett års fängelse för att ha rånat en butik i Järvaområdet tillsammans med några andra. På en övervakningsfilm syns hur sällskapet plockar åt sig tobak, godis och dryck och sedan lämnar butiken.

Solna tingsrätt  menar att uppträdandet ”varit hotfullt och att de ignorerat uppmaningar att betala varorna”. Rätten slår också fast att Dree Low har koppling till ett kriminellt nätverk med våldskapital, vilket får betydelse för bedömning av hoten och i förlängningen till att han därför ska dömas för rån.

”Externa konsulter”

Musikförläggarnas operativa chef säger till Kulturnyheterna att priset för 2020 bestämdes sommaren det året, innan brottet Dree Low dömdes för begåtts, men att man är beredda att tänka om i framtiden.

– Juryn har sitt jurymöte sommaren 2020. Vi kunde inte ha gala då eller gå ut med vinnare. Det jag kan säga är att vi jobbar med externa konsulter för att se över hur vi ska ha det i framtiden. Men så som beslutet låg nu var det tagit av juryn då, säger Marit Woody till Kulturnyheterna.

Ett uppvaknande

Enligt Marit Woody har den senaste tidens debatt om gangsterrap gjort att man kan komma att tänka om framöver.

– Alla i musikbranschen har fått någon typ av uppvaknande. Hur ska det ansvaret se ut? Det vi har gjort på musikförläggarna är att ta in externa konsulter, det är ingen enkel fråga – vad ska man inkludera och exkludera.

Domen mot Dree Low har ännu inte vunnit laga kraft. Dree Low har i samband med domen nekat till brott och förnekat kopplingar till kriminellt nätverk och hans advokat har sagt att domen kommer att överklagas.

Musikförläggarnas pris delas ut årligen sedan 2003 och fokuserar på upphovspersoner. Priset består av en statyett och ett diplom, men inga prispengar.

SVT söker Dree Low via hans juridiska ombud.

VINNARE MUSIKFÖRLÄGGARNAS PRIS 2021 och 2020

2021:

Årets textförfattare

Ane “Ane Brun” Brunvoll [Ane Brun Publishing/Sony Music Publishing]

Årets kompositör

Ane “Ane Brun” Brunvoll [Ane Brun Publishing/Sony Music Publishing]

Årets internationella framgång

Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker [EKKO Music Rights]

Årets genombrott

Daniela ”Daniela Rathana” Sörensen [Dundra Publishing/Universal Music Publishing]

Årets låt

“Save Your Tears” (The Weeknd) – Martin “Max Martin” Sandberg, Oscar Holter, Abel Tesfaye, Jason Quenneville & Ahmad Balshe [MXM/Kobalt Music, Wolf Cousins/Warner Chappell Music, Kobalt Music, Warner Chappell Music, Universal Music Publishing, Sal and Co LP/Universal Music Publishing]

Årets stipendiat

Sam Ezeh [Manus]

Årets hederspristagare

Robin “Robyn” Carlsson [Robyn Songs/Universal Music Publishing]

Årets mest spelade låt 2020 (delas ut av STIM)

“Svag” (Victor Leksell) – Niklas Carson Mattsson, Victor Leksell, Felix Flygare Floderer, Carl Silvergran & Kevin Högdahl [A Side Songs/Peermusic, Peermusic, Sony Music Publishing, Kobalt Music]

2020:

Årets textförfattare

Ana Diaz [Manus]

Årets kompositör

Rami ”Straynané” Hassen [Lilly Raye/Warner Chappell Music]

Årets internationella framgång

Martin ”Max Martin” Sandberg & Oscar Holter [MXM Music/Kobalt Music, Wolf Cousins/Warner Chappell Music]

Årets genombrott

Myra Granberg [Sony Music Publishing]

Årets låt

“Pippi” (Dree Low) – Salah “Dree Low” Abdulle, Jacob Jansson & Gustaf Montin [Manus, Sony Music Publishing]

Årets konstmusik – Liten ensemble/kammarmusik

Djuro Zivkovic: Citadel of love [Manus]

Årets konstmusik – Stor ensemble/opera

Anders Nilsson: Cellokonsert [Manus]

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.