Se övervakningsbilderna på rapartisten i klippet. Foto: Ur polisens förundersökning.

Prisbelönt rapartist döms till fängelse för rån

Uppdaterad
Publicerad

Den rapartist som åtalats för att ha rånat en butik i Järvaområdet i augusti döms till ett års fängelse av Solna tingsrätt.

Rapparen är prisbelönt och en av Sveriges mest strömmade artister. Enligt rätten har han och två andra personer stulit tobaksvaror, godsaker och dryck. I samband med detta ska hot ha uttalats mot butikspersonalen.

”Vanliga människor vågar inte säga emot”

Artisten har hela tiden nekat till brott och menar att de haft tillåtelse att hämta varor i butiken.

– Övervakningsfilmen visar tydligt hur männen med ett hotfullt agerande stjäl varor (snus, dricka, godis). Det finns övrig bevisning som stödjer att det var ett rån, bland annat en koppling mellan två av rånarna och ett kriminellt nätverk. Tingsrätten accepterar inte invändningen om att det var ett kreditköp, säger chefsrådmannen Patrik Alm, rättens ordförande i ett pressmeddelande.

Lokala poliser har pekat ut artisten som knuten till det kriminella nätverket Husby hyenor. I målets förundersökning beskriver poliserna hur nätverket med sitt våldskapital ofta tar sig friheter på andras bekostnad, genom att plocka på sig varor i butiker eller få spärrvakter att släppa in dem gratis i tunnelbanan.

Advokaten: Domen felaktig

Artisten förnekar koppling till något kriminellt nätverk. Hans advokat Alain Soussi säger att han kommer att överklaga domen.

– Jag har inte fått tillfälle att analysera domen än men har självklart tagit del av domslutet som vi menar är felaktigt och den kommer att överklagas, skriver Soussi i ett mejl till SVT.

Två yngre personer döms till tre månaders fängelse respektive kontraktsvård. En 16-årig pojke som åtalats för rån frikänns. Tre personer under 18 år som åtalats för häleri frikänns också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.