Fängslade Dawit Isaaks dotter gör pjäs om pappans frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

De senaste 19 åren har Betlehem Isaak inte träffat sin pappa, den fängslade eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak. Nu är Betlehem Isaak aktuell med både bok och föreställning om sina erfarenheter av att växa upp utan en förälder.

– Jag vill berätta om Eritrea, jag vill berätta om Sverige och om hur det kan vara att växa upp här, säger Betlehem Isaak.

– Jag vill berätta min historia, jag vill berätta om Eritrea, jag vill berätta om Sverige och om hur det kan vara att växa upp här, säger Betlehem Isaak under en repetition av pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak, på Angereds teater i Göteborg.

Föreställningen har urpremiär den 6 mars och är baserad på Betlehem Isaaks nya bok Mitt liv utan dig.

Livet utan pappa

Som barn flydde Betlehem Isaak från Eritrea tillsammans med sin familj. Hennes pappa, Dawit, hade jobbat som journalist på en Eritreas största oberoende tidning. I Sverige tar han jobb som städare, men efter en tid vill han tillbaka till hemlandet.

Betlehems mamma säger nej, men Dawit Isaak reser ändå. I år är det 19 år sedan Dawit Isaak blev arresterad av polis och satt i eritreanskt fängelse utan rättegång. Där sitter han fortfarande.

Under sin tid i frihet skrev Dawit Isaak flera böcker och pjäser.

– Äpplet faller inte långt från trädet. Det är kul, jag fick ju följa med min pappa när han höll på med barnteatrar, säger Betlehem Isaak.

”Jag är grym”

Skådespelaren Senait Imbaye spelar rollen som Betlehem Isaak i föreställningen.

– Betlehems pappa offrar ju sig själv och sin tid med sin familj för något större, ett högre mål liksom. Jag tycker att det är beundransvärt samtidigt som det innebär att hans barn inte har fått lära känna honom, säger Senait Imbaye.

I arbetet med boken och pjäsen har Betlehem Isaak gjort en rejäl djupdykning i sig själv och sin historia.

Vad har du kommit fram till?

Att jag är grym. Att jag är fabulous, och att jag förtjänar att säga det. Jag säger det också som en uppmaning till andra människor. De är också grymma och det är okej att uttrycka det, säger Betlehem Isaak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.