Peter Wolodarski, Jan Helin och Lena K Samuelsson. Foto: TT

Chefredaktörerna om Thomas Mattsson: ”Modig och snabb”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Mattsson slutar som chefredaktör på Expressen efter tio år på tidningen. Hans kollegor och konkurrenter säger att Expressen blivit en bättre tidning under Mattssons ledning.

Jan Helin, programdirektör SVT, tidigare publisher på Aftonbladet

–Han förde tillbaka Expressen till klassisk kvällstidningsjournalistik, han är en snabb och skicklig redaktör som har stått upp för sin journalistik i vått och torrt.

Vad menar du med klassisk kvällstidningsjournalistik?

– Han tog tillbaka den inrikespolitiska bevakningen med lust och kraft och fördjupade utrikesreportaget. Han införde sådant som Expressen historiskt varit bra på, att kampanja, kampanjen för Dawit Isaak har varit ett av de tydligaste exemplen.

Vad var han mindre bra på?

– Jag uppskattade honom mycket som konkurrent, han var snabb. Den gången jag tyckte han var fel ute var i granskningarna av Jan Guillou, de blev besatta av att peka honom som rysk spion på svajiga grunder.

Vem vill du se som hans efterträdare?

– Så långt har jag inte tänkt ännu, men det är viktigt att de båda kvällstidningarna har kreativa och kunniga publicister. Thomas Mattsson har utan tvekan varit en sådan. Det är viktigt att man förmår förstå deras historia och roll i medielandskapet, men även att göra analysen av dagens landskap och hur fort det förändras.

Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter

– Han har lämnat ett stort avtryck och jag har en oerhörd respekt för hans driv och mod, särskilt när det gäller kampanjen för Dawit Isaak och granskningarna av främlingsfientlighet. Det har varit en otrolig insats och han lämnar ett tomrum efter sig. Jag kommer att sakna honom.

– Han har haft betydelsen för Expressen att den blivit starkare sedan han börjande, gapet gentemot Aftonbladet har minskat och de är starka digitalt.

Vem vill du se som hans efterträdare?

– Det vet jag inte, det är ett stort och viktigt jobb, svårt. Det ska man ha respekt för. Jag hoppas det blir en stark publicistisk röst som kan föra vidare det arbete Thomas drivit.

Lena K Samuelsson, publisher Aftonbladet (via sms)

”Thomas Mattsson har varit en klassisk kvällstidningsredaktör, intensiv och driven med stort hjärta för Expressen. Han har ett starkt engagemang i publicistiska och mediepolitiska frågor som jag hoppas han får möjlighet att fortsätta driva”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.