Till vänster Åsa Linderborg, Aftonbladet. Till höger: Lisa Irenius och Karin Olsson, kulturchefer på Svenska Dagbladet respektive Expressen. Foto: Pontus Lundahl/TT/Staffan Löwstedt/SvD

Kulturcheferna om Åsa Linderborg: ”Stark stilist”, ”omdömeslös” och ”radikal”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet efter tio år på tjänsten. Kulturnyheterna frågade hennes branschkollegor och konkurrenter om Åsa Linderborgs avtryck på kulturjournalistiken.

Lisa Irenius, kulturchef, Svenska Dagbladet

– Hon har haft en väldigt stor betydelse och gjort ett starkt avtryck, inte minst som skribent. Hon har både mod och stor stilistisk förmåga, vilket gjort att hennes texter fått ett stort genomslag. Hon har lyft och vitaliserat kulturdebatten, inte minst för att hon ofta har gått på tvärs mot den allmänna uppfattningen.

Hur då?

– Metoo är ett exempel där det fanns en stark konsensus och då hon tidigt förhöll sig skeptisk. Även när det gäller diskussionen om normkritik, som varit stark inom vänstern, har hon varit kritisk.

– På senare tid har det stormat kring hennes publiceringar om Benny Fredriksson och Martin Kragh, det är inte orimligt om det spelat in i varför hon nu slutar. Samtidigt berättar hon själv att hon länge har haft funderingar på att sluta.

Karin Olsson, kulturchef Expressen

– Hon har drivit en tydlig vänsterkultursida, vilket förstås är betydelsefullt i ett medielandskap där vänstertidningarna blivit allt färre. Hon är också en stark stilist och har en sällsam förmåga att driva debatt. Tyvärr har hennes chefskap grumlats av en rad väldigt kontroversiella och omdömeslösa publiceringar.

Vilka då?

– Bland annat Donald Boströms artikel om påstådda mord av israeleiska armen i syfte av stjäla palestinska mäns organ. Den doftade av antisemitism och den har hon med en dåres envishet försvarat genom åren. Jag tänker även på granskningen av Benny Fredriksson och publiceringarna kring Martin Kragh.

Vem skulle du vilja se härnäst på posten?

– Jag skulle gärna se Johannes Klenell som är kulturredaktör på Arbetet. Han gör en vänsterkultursida med espri, det vore kul att se honom som kulturchef på Aftonbladet.

Johannes Klenell, kulturredaktör, tidningen Arbetet

– Jag tycker att hon har förvaltat en kultursida som vågat vara bråkig och radikal och stått för en viktig åsiktspluralism. Hon inte är rädd att gå mot strömmen, oavsett vad hennes egen åsikt har varit. Hon har gått sin egen väg i en mängd frågor, det har fördjupat det stora samtalet på ett sätt som varit viktigt.

Vem vill du se som hennes efterträdare?

– Den naturliga kandidaten borde ha varit Martin Aagård, men skulle jag kasta in en utomstående är det Marit Kapla, författare och redaktör på Ord och bild. Hon står för något nytt, hon kan landsbygdsfrågan och har en radikal bakgrund.

Per Andersson, redaktör och kritiker, SVT Kulturnyheterna

– Det har som jag ser det bara varit en tidsfråga att Åsa Linderborg skulle bort från kulturchefsposten. I historien om Martin Kragh har hon först blivit påkommen med att ha basunerat ut extremt uppseendeväckande och allvarliga anklagelser, baserat på källkritik på ett nättrolls nivå. Det duger inte om man ska vara kulturchef på en stor tidning. När det sedan blev debatt har hon vägrat att delta, inte svarat på frågor eller invändningar. Det duger absolut inte om man ska vara kulturchef.

– Linderborg tycks på senare år ofta ha gått vilse i något slags tvångsmotsägelsens spegelsal. När hon kritiserade den fällande domen mot kulturprofilen uppfattades det av många, fullt berättigat menar jag, som att hon ställde sig på den antifeministiska reaktionens sida. En kulturchef som uppfattas så i debatten är en belastning för Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.