Åsa Linderborg lämnar tjänsten som kulturchef på Aftonbladet efter tio år. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Linderborg slutar som kulturchef på Aftonbladet, efter tio år på posten. De senaste åren har hon fått hård kritik för flera publiceringar, men uppger själv att kritiken inte ligger bakom hennes nya tjänst som senior reporter. – Det är en tung tjänst, och tio år var vad jag orkade, säger Åsa Linderborg till Kulturnyheterna.

– Jag är stolt över att vi har gjort en kultursida som har varit självständig och radikal och modig. Att vi inte sprungit med flocken och vågat gå vår egen väg. Det har varit viktigt för det offentliga samtalet och demokratin, om jag får ta så stora ord i min mun.

Vid årskiftet slutar Åsa Linderborg som kulturchef för Aftonbladet efter tio år på posten.

Kritiken mot Aftonbladet

De senaste åren har hon fått hård kritik för de artiklar kring Kulturhuset stadsteaterns vd Benny Fredriksson som fälldes av Pressens opionsnämnd, och för texter där hon pekar ut den svenske Rysslandsforskaren Martin Kragh som brittisk spion.

Men enligt Linderborg är det inte därför hon slutar som kulturchef.

– Jag har försökt sluta flera gånger i flera år, och nu får jag äntligen göra det. Det känns skönt och jag är jätteglad. Det är ganska slitigt att vara kulturchef. Man ska ha koll på hela debattläget, man ska ha koll på all kultur som skapas. Dessutom har man personalansvar, budgetansvar och ska skriva själv. Det är en tung tjänst, och tio år var vad jag orkade, säger Åsa Linderborg till Kulturnyheterna.

Hennes eget önskemål

Hon säger även att det inte finns några önskemål från ledningen på hennes byte av tjänst.

– Nej, det här är verkligen helt mitt önskemål. Jag bad dåvarande publisher Jan Helin om att få sluta för tre-fyra år sedan.

Finns det någonting du ångrar?

– Ja, jag ångrar ju vissa texter som jag både tagit in och skrivit själv. Det gör jag. Det är helt omöjligt att inte begå misstag på tio år som kulturchef, säger Åsa Linderborg.

Vilka texter är det du ångrar?

– Jag tycker att det har varit jobbigt med metoo-hösten. Och Benny Fredriksson-tragedin kommer jag att leva med hela mitt liv. Det är så tungt att prata om så att det stockar sig i halsen.

Hur ser du på Martin Kragh-publiceringarna i dag?

– Det var något som gick sönder i mig 2017, då han i en rapport anklagade oss för att vara Putin-vänner för att vi har drivit en nej till Nato-linje. Jag kastades tillbaka in i åsiktsregistreringarna från kalla kriget. Jag reagerade oerhört starkt, blev otroligt förbannad och ledsen, och rädd, rädd för Sverige. Sedan kan jag förstå att jag fått kritik för mina texter, men det är viktigt att kunna diskutera de här frågorna.

Blir senior reporter

Efter tio år som kulturchef blir Linderborg från årsskiftet senior reporter, och ska ägna sig åt att skriva reportage, kolumner och intervjuer.

– När hon nu tar steget in i en ny skrivande roll ser jag fram emot att hennes nyfikna blick och skarpa penna ger hela Aftonbladet en unik röst, säger tidningens publisher Lena K Samuelsson till Aftonbladet.

Det är ännu inte klart vem som kommer efterträda Åsa Linderborg som kulturchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Aftonbladet

Mer i ämnet