Benny Fredriksson Foto: Kenny Bengtsson / Svd / TT

Aftonbladet fälls för publicering om Stadsteaterns förre chef

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladet fälls av pressens opinionsnämnd för att ha grovt brutit mot god publicistisk sed. Det efter ett flertal artiklar om Stockholms stadsteaters förra chef, framlidne Benny Fredriksson.

Pressens opinionsnämnd (PON) skriver att Aftonbladet inte haft tillräckliga belägg för en rad anklagelser som riktats mot Stadsteaterns förre chef Benny Fredriksson i ett antal publiceringar. I sitt beslut som kom under måndagen kallar PON publiceringarna för ett ”allvarligt pressetiskt övertramp” och betonar att det förstärkts av att publiceringarna berört så väl nyhetsdelar som ledar- och kultursidor.

”Förutom anklagelserna innehåller publiceringarna ett flertal starkt laddade uttryck samt djupt nedsättande och kränkande omdömen om Benny Fredriksson som det är mycket svårt att försvara sig mot”, skriver PON vidare i sitt beslut och lägger även till att Benny Fredriksson borde fått mer tid på sig att bemöta de uppgifter som framkommer i puliceringarna.

Måste tåla granskning

PON skriver också att de inte ifrågasätter tidningens val att granska Benny Fredrikssons verksamhet, och att makthavare måste tåla granskning. Däremot, skriver PON, att en tidning inte kan ”påstå vad som helst med vilka formuleringar som helst”.

Det var i december 2017 som Benny Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hans avgång kom efter att Stadsteatern i Stockholm upprättat en utredning kring anklagelser om både maktmissbruk och sexuella trakasserier från ett 40-tal anonyma vittnesmål som Aftonbladet tagit del av.

I en kolumn skriver Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson att tidningen tar till sig kritiken.

”Vi har under året som gått gjort ett antal större förändringar för att säkra Aftonbladets publicistiska linje. Nu har PON sagt sitt. Aftonbladet har gjort fel. Vi slutar där”.

Även SVT fälldes i maj 2018 av Granskningsnämnden för radio och tv för ett inslag om Benny Fredriksson.

”Bekräftar kritiken”

I ett pressmeddelande skriver Stadsteaterns VD, Sture Carlsson, att de välkommnar PON:s beslut.

– Det är bra att det pressetiska systemet har fått ha sin gång och jag välkomnar granskningen och beslutet. Pressens Opinionsnämnds uttrycker sig tydligt och skarpt och fäller Aftonbladet för grova överträdelser på alla punkter, vilket är ovanligt som jag förstår det. Pressens Opinionsnämnds bedömning bekräftar den kritik jag och många framfört tidigare, säger han i pressmeddelandet.

SVT Kulturnyheterna söker Aftonbladets ansvarige utgivare Lena Mellin och publisher Lena K Samuelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.