Benny Fredriksson och Helena Bergström Foto: TT

Helena Bergström om Benny Fredriksson: Otroligt engagerad i metoo

Publicerad

I Min sanning som sänds på söndagen berättar skådespelaren Helena Bergström bland annat om det gångna årets metoo-rörelse, och tar då upp den framlidne teaterchefen Benny Fredriksson. I programmet tillbakavisar Bergström bilden av Benny Fredrikson som en chef som inte stöttade kvinnor på arbetsplatsen, Kulturhuset Stadsteatern.

Det var i december förra året som sammanlagt 40 personer från Kulturhuset stadsteatern gick ut i ett anonymt upprop i Aftonbladet mot teaterns dåvarande vd, Benny Fredriksson.

I uppropet, som kom i sviterna av den då pågående metoo-rörelsen, kritiserades teaterchefen skarpt. Bland annat vittnade personerna i uppropet om ett hårdhänt ledarskap och missförhållanden på teatern.

Aftonbladets granskning av Fredriksson möttes senare av mycket kritik, och anmäldes till allmänhetens pressombudsman, PO, i slutet av augusti i år.

Helena Bergström var nära vän med Benny Fredriksson, som tidigare i år avslutade sitt liv. Och hon tillbakavisar i programmet bilden av honom som en chef som inte tog kvinnors berättelser och metoo-rörelsen på allvar.

Tvärtom tar hon Benny Fredriksson i försvar och berättar att han bland annat tidigare uppmuntrat henne till att polisanmäla en incident som skett på teatern där hon blivit utsatt för övergrepp av en kollega.

– Han var min teaterchef och vän under väldigt många år, säger Helena Bergström i och fortsätter:

– Framförallt var Benny extremt involverad i förändringen som vi höll på med för jämställdhet. När hela det här eskalerade var Benny otroligt engagerad i metoo.

Min sanning med Helena Bergström sänds i SVT Play och i SVT2 söndag den 23 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer