Alexandra Rapaport, Sofia Ledarp, Moa Gammel och Alice Bah Kuhnke håller presskonferens ett år efter #tystnadtagning. Foto: SVT

Ett år efter #tystnadtagning: ”Branschen har lyssnat”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaruppropet #tystnadtagning vittnade om sexuella övergrepp och tystnadskultur inom film, tv och teater. Det fick stort genomslag när det kom för ett år sedan, och har gett ringar på vattnet.

– Branschen har verkligen lyssnat och tagit oss på allvar, säger skådespelaren Moa Gammel.

Det var den 8 november 2017 som uppropet #tystnadtagning publicerades i Svenska Dagbladet. 576 skådespelare hade undertecknat texten med berättelser om egna upplevelser av övergrepp och kränkningar. Uppropet fick stort genomslag både i Sverige och internationellt.

Många initiativ tagits

Ett år senare är tystnadskulturen kring sexuella trakasserier och övergrepp inte lika stark inom teater, film och tv, upplever #tystnadtagning-skådespelarna. Dessutom har många initiativ tagits för att komma till rätta med problemen. Bland annat har Teaterförbundet tillsatt en kommission och Film- och tv-producenterna anordnar kursdagar.

Men arbetet är långt ifrån avslutat, menar kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP).

– Det är många aktörer som gör mycket och som förstår vikten av att förändra och rannsaka sig själva men vi behöver många som gör mer och som håller ut, säger hon på en presskonferens under onsdagen.

Som att man fått en stödgrupp

Moa Gammel som är en av #tystnadtagning-undertecknarna upplever att uppropet lett till en större gemenskap.

– Det är som att man fått en stödgrupp med 900 skådespelerskor som alla finns där för varandra. Man kan höra av sig och säga ”jag har problem, kan ni hjälpa mig” och så hjälper man den personen. Vi har haft flera incidenter där vi har ryckt ut som grupp och hjälpt individer som varit utsatta.

Alexandra Rapaport tycker fortfarande att beslutet att inte publicera namn på förövare var rätt.

– Ibland svider det när man ser någon som man vet gjort bort sig på många sätt men som får fortsätta jobba. Men det är strukturerna man vill förändra, och dem kommer man förhoppningsvis åt ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.