Dramatenchefen Eirik Stubö, Operans chef Birgitta Svendén och Magnus Aspegren, vd för Riksteatern. Foto: TT

Kulturchefer i krismöte efter branschuppropen

Uppdaterad
Publicerad

Cheferna för Operan, Dramaten och Riksteatern kallades i dag till Kulturutskottet för att redogöra för hur man går vidare efter uppropen #tystnadtagning och #visjungerut – där skådespelare och sångare vittnat om övergrepp och trakasserier i branschen.

– Det här har skadat alla, säger Operans vd Birgitta Svendén till SVT.

Enligt Kulturutskottets ordförande Olof Lavesson (M) stod det efter dagens möte klart att man på Kungliga Operan, Dramaten och Riksteatern nu kommer att inta en mer aktiv roll i det dagliga arbetet, och informera om regler och policies vid kontraktskrivning.

– Det handlar om hur man hanterar riktlinjer – och vad som händer om man upptäcker något eller utsätts för något. Att det finns bra rapporteringsgångar och att man polisanmäler när det är lagöverträdelser som misstänks, säger han till Kulturnyheterna.

Enligt Moderaternas Olof Lavesson var de tre cheferna också mycket tydliga med att en förändring nu måste ske.

– Det har ju tidigare funnits en kultur inom sektorn där man någonstans bortförklarat händelser med att det ligger i teaterns natur, eller att det handlar om stora skådespelare och artister. Och de tre cheferna gav oss en väldigt tydlig signal om att det aldrig är okej.

”Stort mörkertal”

Riksteaterns vd Magnus Aspegren sa i en kommentar efter mötet hos Kulturutskottet att det är viktigt att att definiera vad en kränkning är.

– Det finns ett så stort mörkertal. Konsten är inte alls ett område där vi gör på annat sätt än i andra delar av samhället – vi har precis samma skyldigheter som andra.

Enligt Operans vd Birgitta Svendén är det efter den senaste tidens upprop uppenbart att de handlingsplaner som tidigare funnits varit otillräckliga.

–  Nu handlar det om ett internt arbete för att se till att vi efterlever våra regelverk, och sen handlar det mycket om att bygga upp ett förtroende igen – till medarbetare, gentemot samhället och publiken. Det här har skadat alla, säger hon till SVT.

”Viktigt ta död på tystnadskultur“

Medarbetare på Dramaten har den senaste veckan larmat om att en skådespelare ska ha utsatt dem för trakasserier, och teatern har också ställt in ett antal föreställningar med den utpekade personen.

Och enligt Dramatens vd Eirik Stubø, även han på plats under dagens möte, är den största uppgiften för teaterns ledning nu att ta död på den tidigare rådande tystnadskulturen.

– Vittnesmålen är många, anmälningarna är få – vad ska vi göra för att få en så sann bild som möjligt av situationen på vår arbetsplats?, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.