Foto: Leif R Jansson / TT

Thomas Mattsson slutar som chefredaktör på Expressen

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Mattsson slutar som chefredaktör på Expressen, skriver han i sin egen blogg på tidningen. Mattsson har varit tidningens ansikte utåt och ansvarige utgivare i tio års tid, och lämnar tjänsten vid lunchtid under fredagen.

Thomas Mattsson började på Expressen första gången 1991 och har jobbat på tidningen som sportredigerare, sportreporter, allmänreporter och krimreporter. 2009 tillträdde han som chefredaktör för tidningen efter Otto Sjöberg.

– Jag har varit chefredaktör i tio år. Det har inte saknats utmaningar, men det har varit fantastiskt i den meningen att jag har blivit fälld, firad, hotad och hatad. När jag tillträdde sa jag att jag skulle vara chefredaktör i fem år, men det var väldigt roligt, så jag fortsatte, säger Thomas Mattsson till Kulturnyheterna.

Men nu har du tröttnat?

– Nej, jag är inte trött. Jag är chefredaktör i 50 minuter till och jag är redo att avsluta det här samtalet om jag måste ta ett utgivarbeslut. Om man är chefredaktör på Expressen så vill man aldrig sluta. Det är att skriva svensk nutidshistoria, men man kan inte vara det för alltid, det tror jag alla håller med om.

Kritik mot kritik

I branschen har Thomas Mattsson gjort sig känd för att vara väldigt involverad i tidningens alla publiceringar och har kritiserats av vissa för att slå i från sig kritik, bland annat när han gick emot fällningar som pressens opinionsnämnd gjort mot tidningen i samband med metoo-rörelsen. Men Thomas Mattsson håller inte med om att han skulle vara dålig på att ta till sig kritik.

– Jag vill då påpeka att mitt första beslut var att införa en fast plats för rättelser, Expressen är den enda tidningen som har en länk där man kan anmäla till PO. Vi har fått beröm av PO, för att vi till och med publicerar klander på löpsedeln. Däremot har det varit viktigt för mig att bara för att man blir kritiserad ska man inte acceptera den kritiken.

Vad ska du göra nu?

– Jag har jobbat ganska många timmar och går sällan och lägger mig före 02. När Otto Sjöberg (Mattssons företrädare på posten) slutade, fick han frågan vad ska han skulle göra nu och svarade: ”Sova”. Det tyckte jag lät konstigt då, men nu förstår jag det lite bättre.

Tills vidare kommer redaktionen att ledas av Klas Granström som tillförordnad chefredaktör och kulturchefen Karin Olsson som ställföreträdande ansvarig utgivare. Thomas Mattsson kommer att fortsätta en tid inom Expressen och Bonnier och säger att han inte vet vad som väntar efter det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.