Bond-experten: ”Han har betytt otroligt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Sean Connery har avlidit 90 år gammal. Nu sörjs han av fans världen över.

– Det är väldigt tråkigt, säger svenska Bond-kännaren Anders Frejdh.

På lördagen bekräftades att skådespelaren Sir Sean Connery har avlidit 90 år gammal. Hans skådespelarkarriär sträcker sig över nästan 60 år och för de flesta är han starkast förknippad med Ian Flemmings karaktär James Bond.

Nu sörjs han av fans världen över.

– Det är jättesorgligt så klart, säger Bond-kännaren Anders Frejdh som nåddes av beskedet på lördagen.

Han är god vän med Sean Connerys son, Jason Connery, och förstod att något inte stod rätt till när han såg en uppdatering på hans Facebooksida på förmiddagen.

– Han skrev inget men jag fick en dålig känsla, säger han.

”Väldigt professionell”

Anders Frejdh berättar att han senaste träffade Sean Connery på en filmfestival i Edinburg 2006.

– Han var en väldigt professionell skådespelare som tog sitt arbete på fullaste allvar. Han kämpade länge för att tvätta bort James Bond-stämpeln han hade på sig. Han har väl mycket att tacka sin karriär för att han spelade James Bond men han ville också gärna bevisa att han var en bra skådis. Och det kan man väl säga att han lyckades med på 80-talet när han fick en Oscar för sin roll i ”De omutbara”, säger Anders Frejdh.

Vad har Sean Connery betytt för James Bond-serien?

– Han har betytt enormt mycket. Jag känner flera stycken som jobbade med den första Bondfilmen. Och det var ingen som vid det tillfället hade en aning om hur stor Bond skulle bli, säger Anders Frejdh.

Den brittiske journalisten och tv-personligheten Piers Morgan hyllade på lördagen Sean Connery på Twitter.

””Sean Connery VAR James Bond, resten av oss var bara imitatörer” – vad George Lazenby, mannen som ersatte honom som 007, berättade för mig för flera år sedan. Han hade rätt...”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.